2024/04/28

 

LIETUVOS PILIEČIAI PRIMYGTINAI RAGINAMI NEVYKTI Į BALTARUSIJĄ

Medininkų pasienio kontrolės poste. ELTOS nuotrauka

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas ragina gyventojus nevykti į Baltarusiją dėl pastaruoju metu suintensyvėjusių Minsko režimo institucijų priešiškų ir provokacinių veiksmų prieš Lietuvos piliečius. Viceministro teigimu, dalis į kaimyninę šalį vykstančių lietuvių susiduria su Baltarusijos pasieniečių spaudimu ir šantažu.

„Svarbu pabrėžti, kad galioja Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija piliečiams nevykti į Baltarusiją, o esantiems Baltarusijos teritorijoje – kaip galima greičiau iš ten išvykti.

Mūsų rekomendacija yra pagrįsta informacija apie suintensyvėjusius Baltarusijos institucijų priešiškus ir provokacinius veiksmus prieš Lietuvos piliečius, kurie jau yra arba laikinai atvykę į Baltarusiją“, – trečiadienį Medininkų pasienio kontrolės punkte žurnalistams kalbėjo viceministras.

„Į Baltarusiją vykstantys Lietuvos piliečiai apklausinėjami pasienio punktuose, taikant psichologinį spaudimą, šantažą, verčiami bendradarbiauti. Kiekvienas Lietuvos pilietis, vykstantis į Baltarusiją, gali tapti Baltarusijos saugumo struktūrų taikiniu“, – akcentavo M. Adomėnas.

Pasak viceministro, Lietuvos piliečiai gali būti neteisėtai sulaikomi, jiems pateikus išgalvotus kaltinimus.

Anot jo, pasienyje vykstančių apklausų metu iš keliaujančiųjų paimami išmanieji įrenginiai – telefonai, kompiuteriai, tikrinami kontaktai, susirašinėjimai bei kita informacija, kuri vėliau gali būti panaudota ne tik prieš juos, bet ir prieš jų šeimos narius, artimuosius, pažįstamus.

Spaudos konferencija Medininkų pasienio kontrolės poste.
ELTOS nuotrauka

„Yra buvę ir įkalinimo atvejų praeityje. Lietuviškų mokyklų direktorius buvo apklaustas KGB, kitaip tariant, tokių atvejų yra buvę“, – sakė M. Adomėnas.

Anot Vidaus reikalų viceministro Arnoldo Abramavičiaus, į provokacines situacijas pirmiausia gali pakliūti Lietuvos pareigūnai ir valstybės tarnautojai. Todėl, priminė jis, ministerija griežtai rekomenduoja statutinių įstaigų vadovams neleisti savo darbuotojams vykti į Baltarusiją.

„Į provokacines situacijas pirmiausia gali pakliūti ir mūsų pareigūnai bei valstybės tarnautojai.

Vidaus reikalų ministerija yra išleidusi griežtą rekomendaciją statutinių įstaigų vadovams, generolams išvengti tokių situacijų, kai pareigūnai arba darbuotojai vyksta į Baltarusiją, net ir galbūt nekaltais tikslais“, – sakė viceministras.

„Tokiu atveju bet koks vykimas turi būti griežtai derinamas ir informuojamas Valstybės saugumo departamentas“, – pridūrė A. Abramavičius.

M. Adomėno teigimu, Baltarusijoje šiuo metu yra sumažintas Lietuvos diplomatinis atstovavimas iki vieno Minske reziduojančio diplomato. Todėl, pabrėžė jis, Lietuvos institucijos gali būti nepajėgios padėti į Baltarusiją išvykusiems ir į nelaimę patekusiems piliečiams.

„Taip pat svarbu pabrėžti, kad prieš trejus metus Lukašenkos režimas priėmė sprendimą sumažini Lietuvos diplomatinį atstovavimą Baltarusijoje ir šiuo metu atstovavimas yra drastiškai sumažintas iki vieno diplomato, kuris reziduoja Minske“, – akcentavo viceministras.

„Taigi, galimybės padėti Lietuvos piliečiams, atsidūrusiems Baltarusijos institucijų taikinyje, visiškai minimalios ir daugeliu atveju Lietuvos institucijos nebus pajėgos jiems suteikti konsulinės, teisinės ar kitokios pagalbos“, – pabrėžė M. Adomėnas.

Jis dar kartą paragino Lietuvos piliečius nerizikuoti savo sveikata ir nevykti į priešiškai nusiteikusios kaimynės teritoriją.

„Todėl dar kartą norime pabrėžti, kad Lietuvos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos perspėjimą, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir galimais kraštutiniais atvejais – gyvybei. Dar kartą primygtinai patariame Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją“, – sakė viceministras.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video