2024/04/29

 

NAMŲ SANDARUMAS – AR JUO VERTA PASIRŪPINTI?

Tikriausiai nei vienas, kuriam tenka mokėti už šilumą žiemos metu nelaukia didelių sąskaitų už šildymą. O ypač nelaukiama tada, kai atrodo radiatoriai yra nepaprastai karšti, tačiau šilumos namuose nėra daug ir reikia imti papildomas šildymo priemones, kurios sudaro dar papildomus kaštus. Kad su tokia problema reikėtų susidurti kaip įmanoma rečiau reikia susirūpinti namų sandarumu, nes tai gali būti viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl namuose yra vėsu. Tad galima drąsiai teigti, kad namų sandarumas yra labai svarbus, norint visais metų laikais gyventi komfortabiliai.

Nesandarūs namai turi labai daug minusų

Kuomet kalbame apie namų sandarumą, pirmoji mintis, kuri šauna į galvą yra ta, kad jeigu namas yra nesandarus, tuomet žiemos metu yra pakankamai vėsu. Tačiau namų sandarumas turi kur dar daugiau neigiamų dalykų:

●       Gaunamos kur kas didesnės sąskaitos už šildymą;

●       Nesandarus namas gali turėti neigiamos naudos mūsų sveikatai, nes tuomet taip labai lengvai patenka kenksmingas oras, toks kaip su išmetamosiomis dujomis ir panašiai, tad namuose esantis oras nėra itin švarus, o juo mes kvėpuojame;

●       Kai kurie bando surasti tokį būdą, kad namuose įsirengia oro kondicionierių, kuris valo orą. Aišku, tai yra kur kas geriau, nei nieko, tačiau tai yra tik pinigų išmetimas, nes oro kondicionierius negali taip greitai valyti oro.

Paprastas būdas išsiaiškinti, ar namas yra nesandarus

Atspėti, ar namas yra sandarus yra pakankamai sudėtinga, todėl ir be specialių prietaisų vargu ar tai galima padaryti. Aišku, jeigu namas yra nesandarus, tad kaip ir minėjome, žiemomis bus kur kas labiau šalta, nors ir šildysitės labai daug. Tad vienas geriausių išeičių išsiaiškinti, ar namas yra pakankamai sandarus – sandarumo testai, kurių pagalba bus aišku, kokiame stovyje yra jūsų namas, ar verta jį sandarinti, ar galima ramiai gyventi taip ir toliau.

Kiti patarimai, kurie padės namą padaryti sandaresnį

Jeigu paaiškės, kad jūsų namas nėra sandarus, tuomet galite imtis tam tikrų veiksmų:

●       Verta pasikeisti langus, kuriuose bus du stiklo paketai (aišku, jeigu šiuo metu yra tokie langai, kurie turi tik vieną stiklo paketą).

●       Visi tarpai turi būti užsandarinti kaip įmanoma labiau. Dažniausiai jie būna prie kaminų, krosnių, aplink šildymo sistemas.

●       Labai svarbu kruopščiai užsandarinti tarpą tarp grindų ir sienos.

●       Jeigu tam tikri elektros lizdai nėra naudojami, tuomet juos irgi verta užsandarinti.

Namųdiagnostika.lt teikia sandarumo testus gera kaina visoje Lietuvoje.

„Setupad“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr. 975

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video