2024/04/29

 

KAI SUNKU KALBĖTI BŪTUOJU LAIKU – PRADĖTAS ĮAMŽINTI KŪRYBINIS VILIAUS NAUJIKO PALIKIMAS

Apie brolį papasakojo Jonas Naujikas.

Visą liepą Kupiškio viešojoje bibliotekoje veikė fotomenininko Viliaus Naujiko (1940–2022), kilusio iš Skapiškio krašto, fotografijų paroda „Mano gentis“.

Liepos 26 dieną į bibliotekos parodų salę prisiminti parodos autoriaus buvo susirinkę jo artimieji ir draugai. Per šį susitikimą pristatytas ir pirmas didesnis V. Naujiko fotografijų albumas „Mano gentis“, kurio autorius nebeišvydo.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Subūrė atminimo popietė

Į prisiminimų popietę V. Naujiko artimieji ir draugai atskubėjo iš Skapiškio, kur tą dieną minėtos jo mirties metinės, uždegtos atminimo žvakelės ant kapo Skapiškio kapinėse, ta intencija Skapiškio bažnyčioje aukotos šv. Mišios.

Prisiminimų popietę pradėjusi Lina Matiukaitė, Kupiškio viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėja, pristatė į ją atvykusius fotomenininko artimuosius: brolį Joną, žmoną Loretą, dukras Liūnę ir Laurą, sūnų Paulių. Taip pat buvusius bendraklasius, mokyklos draugus Daugirdą Merkį ir Aldoną Kinderytę, fotoalbumo sudarytoją Vidmantą Jankauską, kitus garbius svečius.

Viliaus Naujiko fotoalbumo pristatymo dalyviai. Antra iš kairės Loreta Naujikienė, fotomenininko dukra Liūnė, paskutinėje eilėje baltais marškiniais jo sūnus Paulius.

Sakė, kad V. Naujiko gimtajame Mirabelėlyje jau nieko nebėra. Ji priminė svarbiausius fotomenininko biografijos momentus.

V. Naujikas gimė 1940 m. birželio 2 d. Mirabelėlio kaime. Mokėsi Skapiškio vidurinėje mokykloje, 1960–1966 m. studijavo Kauno politechnikos instituto Elektrotechnikos fakultete, bet pagal inžinieriaus specialybę dirbo tik keletą metų. Vėliau dirbo fotografu Operos ir baleto teatre, Kino mėgėjų draugijoje, Vilniaus universitete, Vilniaus dailės institute dėstė fotografiją, buvo leidinių „Mūsų gamta“, „Nemunas“, „Kultūros barai“ ir kitų bendradarbis.

Fotografuoti pradėjo 1957 metais, studijuodamas dirbo instituto fotolaboratorijoje. V. Naujiko fotografijos skelbtos pirmuose „Lietuvos fotografijos“ almanachuose. Vienas pirmųjų Lietuvoje fotografavo aktus, Rasos šventes, dokumentavo niokojamo kultūros paveldo objektus.

1966–1968 m. sukūrė fotografijų ciklus „Kupiškėnų kraštas“, „Rokiškėnai“. Ciklo „Kupiškėnų kraštas“ fotografijos eksponuotos Skapiškyje (2011) ir Kupiškio viešojoje bibliotekoje (2020).

Fotomenininkas mirė 2022 metų liepos 27 dieną. Palaidotas Skapiškio kapinėse. Jašiūnuose (Šalčininkų r.) liko jo namai, užveistas parkas, bitynas, didžiulis fotoarchyvas.

Pasak L. Matiukaitės, šioje parodoje eksponuojamos V. Naujiko fotografijos iš ciklo „Kupiškėnai ir rokiškėnai“.

Biblioteka turi 20 šio ciklo fotografijų, bet eksponuoja 15, tiek, kiek turėjo joms rėmelių. Dauguma čia eksponuojamų nuotraukų pateko ir į fotografijų albumą. Bibliotekoje šios fotografijos jau treji metai. Būtų džiugu, kad jos čia ir liktų. Bet tai bus fotomenininko šeimos sprendimas.

Kaip atsidūrė Jašiūnuose

Apie brolį prisiminimų pluoštelį iš vaikystės, ankstyvosios jaunystės laikų pateikė J. Naujikas, pagal specialybę fizikas. Jis papasakojo ir apie aplinkybes, kodėl brolis apsigyveno Jašiūnuose, toliau nuo Vilniaus.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 5 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Viliaus Naujiko fotoalbumas „Mano gentis“.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video