2024/04/28

 

SODYBŲ SAVITUMAS – TARP KAIMYNŲ IR VIENKIEMYJE

Rima ir Kęstutis Paliuliai savo sodyboje Valakų kaime, Subačiaus seniūnijoje, priėmė sodybų apžiūros-konkurso komisijos narius.

Baigiame pasakojimą apie Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus atstovų komisijos lankymąsi rajono sodybose, kurios pareiškė norą dalyvauti apžiūroje-konkurse „Kupiškio rajono gražiausia sodyba“.

Visuomenė su šios apžiūros dalyviais ir komisijos vertinimais galės susipažinti lapkritį tai progai skirtame renginyje.

Šįkart viešėta Valakų kaime Rimos ir Kęstučio Paliulių sodyboje ir tą dieną paskutinė aplankyta Broniaus ir Laisvūnės Zabielų sodyba Bukonių kaime, Noriūnų seniūnijoje.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Viliojo duonos kvapas

Valakų kaime Rimos ir Kęstučio Paliulių sodyboje sklido šviežios duonos kvapas tarsi rungtyniaudamas su aplinkos grožiu. Mat čia veikia šeimos kepyklėlė, kurios produkciją kupiškėnai jau yra ragavę ir matę įvairiose mugėse. Paliulius visi pažįsta ir kaip „Amritos“ šokėjus.

Sodybų apžiūros komisijos narius pasitikę Rima ir Kęstutis kuklinosi, kad nieko ypatingo jų kieme nerasime. Tvarkosi kaip ir daugelis kitų žmonių.

Bet radome ne tik gražiai suformuotus gėlynus, kurie derėjo prie sodo, vaiskrūmių ir visų sodybos statinių.

Labiausiai nustebino jų kūdra, akmenimis grįstais krantais. Tokio vaizdo man dar neteko niekur matyti. Taip, anot Kęstučio, padaryta norint sutvirtinti jos krantus.

Įspūdinga akmenimis sutvirtintais krantais Paliulių kūdra.
Autorės nuotraukos

Akį traukė išlakus ąžuolas sklypo pakraštyje ir sūpuoklės prie jo. Matyti, kad sodybos šeimininkai ir jų atžalos mėgsta aktyviai leisti laisvalaikį. Ant kūdros kranto įrengta tinklinio aikštelė. Čia tikrai yra ką veikti septyniems Paliulių anūkams. Tą dieną jų vasarojančių buvo pilnas sodas.

Šeimininkai aprodė ir savo kepyklėlę. Ką tik buvo baigta kepti duona. Todėl ir toks intensyvus jos kvapas sklido aplinkui.

Patalpoje prie kepyklėlės Paliuliai irgi yra įrengę senovinių rakandų ekspoziciją. Čia išdėliotos senos statinaitės, svarstyklės, etažerė ir kiti daiktai.

Plačiau skaitykite liepos 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Rimvydas Latvys, Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus pirmininkas, Bukonių kaime su sodybos šeimininkais Broniumi ir Laisvūne Zabielomis.
Bukonyse gera buvo pabūti.
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Aš tik už tai kad ppaliktu tikra normalia Sodyba.

  • Ar kas nors dabar puošiasi namų aplinką lietuviškais auglais?

Rekomenduojami video