2024/04/27

 

ŪKININKŲ LAUKIA JAVAPJŪTĖS IŠBANDYMAI

Laukuose jau sunokęs javų derlius, bet lietingi orai trukdo pradėti javapjūtę. Autorės nuotrauka

Pastarosiomis dienomis vis palyja. Laukuose jau sunokęs šių metų javų, žieminio rapso derlius, bet tokiu laiku įprasto vaizdo su kombainais laukuose dar nematyti. Tiesa, viename kitame plote geltonuoja ir ražienos. Čia ūkininkai tikriausiai spėjo nukulti žieminius miežius.

Taigi kokia šių metų javapjūtės pradžia, kokio derliaus tikisi ūkininkai, paklausinėjome jų pačių.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tikisi geresnių orų

Salamiesčio krašte ūkininkaujantis Almantas Bartaševičius sakė, kad kombainą į žieminių rapsų lauką tik įkišo ir atsitraukė, per lietų juk nekulsi.

„Prognozuoju, kad derlius šiemet bus prastas. Galima būtų pjauti ir žieminius kviečius, bet vis lyja šiomis dienomis. Įprastai apie liepos 20 dieną pradėdavau kulti rapsą. Dėl lietaus apie savaitę vėluos ir rapso, ir kviečių kūlimas.

Dabar kviečio grūdas yra pasiekęs kietąją brandą, bet lietus jam labiau kenkia nei rugpjūčio viduryje, kai jis pasiekia visišką brandą. Tuo metu ir šiaudas kitoks būna, greičiau išdžiūsta. Taigi reikia laukti giedros ir tikėtis, kad derlių, nors ir prastesnį, pavyks nuimti be dar didesnių išbandymų“, – kalbėjo pašnekovas.

Alizavos krašto ūkininkai Dalius Baronas ir Bronius Kaminskas taip pat buvo susirūpinę dėl lietaus. Šiuo metu tai labiausiai trukdo pradėti iš peties javapjūtę.

Plačiau skaitykite liepos 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nebejuokinkit padaulio ukininkai, derlius panasus kaip pernai, eile su grudais iki ziedo. Kaip taip niekas neuzaugo, sausra isdziuvo ir staiga atsirado masinos su grudais, , idomu paklausit jusu pasaku.

Rekomenduojami video