2024/04/28

 

TEN IR TOLIMOS JŪROS PEIZAŽAS

Rolandas Matulis (antras iš dešinės) su komisijos narėmis Janina Daukiene (kairėje), Euchrida Sipavičiene ir Rimvydu Latviu savo sodyboje Rudiliuose. Autorės nuotrauka

Tęsiame reportažą apie konkurso „Gražiausia Kupiškio rajono sodyba“ dalyvius.

Šį kartą tai, ką pamatė iš Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus atstovų sudaryta šio konkurso vertinimo komisija, vadovaujama Rimvydo Latvio, Rudiliuose, Noriūnų seniūnijoje.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kita Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus sodybų apžiūros komisijos stotelė buvo Rudiliuose, Rolando Matulio sodyboje.

Atvykėlius pasitiko pats namų šeimininkas.

Jis aprodė kieme suformuotą hortenzijų kalnelį. Papasakojo, kad tvoros lentos apdorotos japoniška technologija, medinės lentos iš pradžių apdeginamos, o paskui nulakuojamos.

Prie kiemo pavėsinės sustatyti vazonai su įvairiais augalais. Rolandas paaiškino, kad dabar sodins lapuočius medelius, o rudenį – spygliuočius.
Sode dėmesį atkreipė palei obelų kamienus plotelis, apdėtas akmenimis.

„Norime taip susitvarkyti, kad senatvėje nereikėtų vargti tvarkant aplinką, kad veją nupjauti galėtų robotas. Gėlynai ir kiti želdiniai sodinti prieš 5–7 metus, pradėjus viską nuo vieno namo kampo, kad aplink nebūtų tik plyna žolė“, – kalbėjo sodybos šeimininkas.

Rolandas Matulis pats sumeistravo vaikų žaidimų namelį.

Jis anksčiau dirbo miškininku, o dabar yra šiltnamių montuotojas. Mėgsta meistrauti.

Pats namą statėsi, be vinių, senoviškai, aptaisė šulinį sunertais rąstais, vaikams žaisti medinį namelį padarė, su savo atžalų pagalba įsirengė pirtelę.
Mėgsta gražius, originalius dalykus.

Viename namo pasienyje iš akmenų sudėliojo Pietų Kinijos jūros peizažą primenančią kompoziciją.

„Ką pasidarysi, tą ir turėsi iki gyvenimo galo. Svarbu, kad sodyboje būtų gražu ir patogu gyventi“, – apie sodybos darbus filosofavo Rolandas.

Matulių šiltnamyje tako tarp pomidorų lysvių nebereikia ravėti.
Matulių sodybos prieigas žymi akmenys.
Autorės nuotraukos

Pasak Rolando, visi gėlynai buvo jo gyvenimo draugės Vilijos svajonė. Kiek gali, jis padeda jai tas svajones įgyvendinti. Patirties jie pasisemia keliaudami po Lietuvą, Latviją ir lankydami gražiai tvarkomas vietas.

Rolandas Matulis su gyvenimo drauge Vilija Rundalėje, Latvijoje.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Man patinka kaip skandinavai tvarko sodybas. Tvarkinga, bet nepricackinta.. O pas mus tai tikras pamišimas dėl ,,grožio“. Gražu tai, kas patogu.

Rekomenduojami video