2024/04/28

 

JUDĖJIMO NEGALIĄ TURINTIEMS DAUGIAU KOMPENSACINĖS TECHNIKOS

SAM nuotrauka

Nuo 2023 m. liepos 1 d. pasikeitė Asmenų aprūpinimo judėjimo techninės pagalbos priemonėmis tvarkos aprašas. Jis gerokai išplėstas. Naujoves pakomentavo Reda Pauliukonienė, Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Esminiai pokyčiai

Pasak R. Pauliukonienės, naujame Asmenų aprūpinimo judėjimo techninės pagalbos priemonėmis tvarkos apraše išplėstas judėjimo techninės pagalbos priemonių sąrašas; padidintos asmenų galimybės rinktis: ar priemones gauti iš centro, ar kompensacijos būdu; padidinti kompensacijų dydžiai; sudarytos galimybės centrui asmenų medicinos dokumentus tikrintis www.esveikata.lt.

Judėjimo techninės pagalbos priemonės ir (ar) kompensacija skiriama ir mokama asmenims, kurie gyvena Lietuvos Respublikoje, yra deklaravę gyvenamąją vietą arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka.

R. Pauliukonienė akcentavo, kad tas pagalbos priemones gali gauti asmenys, kuriems nustatytas neįgalumo lygis; kuriems nustatytas darbingumo lygis; asmenys, sukakę senatvės pensijos amžių; asmenys po ūmių traumų ir (ar) ligų ir (ar) turintys judesio raidos sutrikimų, iki neįgalumo ar darbingumo lygio jiems nustatymo.

Reda Pauliukonienė.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Galima gauti daugiau priemonių

Nuo liepos 1 dienos beveik visas, t. y. daugiau kaip 40 priemonių, pasak R. Pauliukonienės, galima įsigyti savarankiškai ir gauti šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensacijas. Anksčiau patiems galima buvo įsigyti tik 8 priemones, visas kitas buvo galima gauti iš Techninės pagalbos neįgaliesiems centro ar Savivaldybės įstaigos.

Techninės pagalbos priemonių sąrašas papildytas naujomis priemonėmis: hibridiniu varytuvu, pagalbiniu ratu, mobiliu keltuvu su stacionaria ar diržine sėdyne, sukamuoju disku ir kt.

Kai kurių judėjimo priemonių naudojimo laikas sutrumpintas. Elektrinį varytuvą ar dušo kėdutę galima gauti kas 6 metai (buvo kas 8 metai), visas vaikų techninės pagalbos priemones galima gauti kas 4 metai. Taip pat išlieka galimybė gauti kitą priemonę dėl pasikeitusių asmens individualių poreikių, nepasibaigus priemonės naudojimo terminui.

Apie kompensacijas ir administravimą

R. Pauliukonienė atkreipė dėmesį, kad pasikeitė kompensacijų skaičiavimo tvarka. Judėjimo techninės pagalbos priemonių kompensacijos dydžiai apskaičiuojami pagal bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžius. Tad didėjant BSI dydžiui, atitinkamai didėja ir kompensacijos suma.

Iki šiol buvo nurodoma konkreti priemonės suma eurais.

Plačiau skaitykite liepos 25 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video