2024/04/27

 

DIENOS ŠVIESOS ŽIBINTŲ ĮTAKA MATOMUMUI

Nelaimingi atsitikimai kelyje dažniausiai įvyksta naktį, kai sunku įžiūrėti kitas transporto priemones kelyje. Tačiau taip būna ne visada. Nacionalinės saugos tarybos duomenimis, mirtinos ir nemirtinos avarijos paprastai prasideda 16 val. kai dar yra dienos šviesa. Tai reiškia, kad net jei vairuotojai mato kelią priekyje, kartais sunku pamatyti kitas transporto priemones. Šias avarijas dažniausiai sukelia atšiaurus oras ir mažas kontrastas tarp automobilio ir aplinkos. Norėdami išvengti šių nelaimingų atsitikimų, vairuotojai savo transporto priemonėse gali įrengti dienos žibintus (DRL), tai yra pagrindinės automobilio lempos. Kai paleidžiate degimą, šios aplinkos lemputės automatiškai įsijungia ir būna geltonos, gintarinės ir baltos spalvos. Kaip dienos šviesos žibintai apsaugo nuo nelaimingų atsitikimų? Pažiūrėkime, kaip šie papildomi žibintai gali padėti išlikti saugiems kelyje ir išvengti  kelių eismo pažeidimų.

Dienos žibintai (DRL) yra saugos funkcija, padedanti sumažinti nelaimingų atsitikimų dieną. Jie padidina kontrastą tarp jūsų vairuotojo transporto priemonės ir aplinkos, todėl vairuotojai geriau mato kitas transporto priemones. Šie žibintai yra po transporto priemonės priekiniais žibintais ir praverčia esant sunkioms oro sąlygoms. Be transporto priemonės artimųjų šviesų smarkaus lietaus, rūko ar sningant, šie žibintai gali būti naudojami dieną ar vakare, kad kiti vairuotojai matytų jūsų transporto priemonę. Dienos šviesos žibintų pagalba galite išvengti susidūrimų tomis dienomis, kai negalite aiškiai matyti, kas yra priešais jus.

Kaip DRL pagerina saugumą ir matomumą?

Dienos žibintai yra privalomi beveik visame pasaulyje, kur prasto apšvietimo situacijos gali trukdyti vairavimui. Nors Jungtinėse Valstijose DRL nėra privalomi, atrodo, kad jie veiksmingai sumažina susidūrimų su kaktomuša ir sankryžų avarijas. Štai keletas priežasčių, kodėl žibintai gali būti būtini kasdieniniam vairavimui: Padidina jūsų transporto priemonės matomumą:  neužtenka kelio apšvietimo. Vietoj to, jie suteikia tinkamą apšvietimą, leidžiantį pėstiesiems ir dviratininkams geriau matyti jūsų transporto priemonę. Tam tikra prasme žibintai yra skirti kitiems eismo dalyviams – ne tik vairuotojui. Pailgina reakcijos laiką: kaimo vietovės ir blogas oras gali ypač apsunkinti vairavimą. Sunku priimti greitus sprendimus, kai nežinai, kas tavo laukia. Naudodami dienos žibintus galite greitai atpažinti kitus vairuotojus, o jie – jus. Tai suteikia pakankamai laiko imtis atitinkamų veiksmų, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų.

„SEOvoras“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.908

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video