2024/04/27

 

GRUPUOTĖ „WAGNER“ BALTARUSIJOJE NEKELIA GRĖSMĖS UKRAINAI IR LENKIJAI

Unsplash nuotrauka

Nėra jokių požymių, rodančių, kad Baltarusijoje dislokuoti samdinių grupuotės „Wagner“ daliniai turėtų sunkiosios ginkluotės, reikalingos rimtam puolimui prieš Ukrainą ar Lenkiją, teigiama Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

„Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka sustiprino informacines operacijas, nukreiptas prieš Vakarus. Jie abu suintensyvino savo melagingus teiginius, kad Ukrainos kontrpuolimas nepavyko, – rašoma ataskaitoje. – Lukašenka ir Putinas taip pat pakartojo informacinę operaciją, esą grupuotė „Wagner“ kelia grėsmę Lenkijai.“

Aukšto rango Vakarų ir Ukrainos vadovai ir ISW ekspertai toliau laikosi nuomonės, kad vertinti Ukrainos kontrpuolimą kol kas per anksti, nes Ukraina dar turi daug nepanaudotų parengtų pajėgų ir išlaiko gebėjimą pradėti lemiamas operacijas, kada panorėjusi ir kur panorėjusi.

„Nėra jokių požymių, kad „Wagner“ kovotojai Baltarusijoje turėtų sunkiosios ginkluotės, reikalingos rimtam puolimui prieš Ukrainą ar Lenkiją be reikšmingo perginklavimo, nes Putino, Lukašenkos ir Jevgenijaus Prigožino susitarimo, kuriuo užbaigiamas ginkluotas maištas, sąlyga buvo, kad „Wagner“ perduos tokią ginkluotę Rusijos gynybos ministerijai“, – pažymėjo ISW.

Karo studijų institutas paskelbė pagrindinės „Wagner“ bazės Celio kaime Osipovičiuose, nuotrauką, kurioje matyti, kad bazėje ir aplink ją stovinčios transporto priemonės – daugiausia šimtai lengvųjų automobilių, nedidelių sunkvežimių ir apie 35 puspriekabės.

„Wagner“ pajėgos Baltarusijoje nekelia jokios karinės grėsmės Lenkijai ar Ukrainai, kol (jei) nebus perginkluotos mechanizuota įranga“, – pabrėžė ISW analitikai.

Anksčiau buvo pranešta, kad sekmadienį į Baltarusiją atvyko dešimta „Wagner“ pajėgų kolona.

Živilė Aleškaitienė (UKRINFORM)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video