2024/04/28

 

STEBIMAS „WAGNER“ SAMDINIŲ PERSIKĖLIMAS Į BALTARUSIJĄ

Agnė Bilotaitė. ELTA / Dainius Labutis

Samdinių grupuotės „Wagner“ kariams persikeliant į Baltarusiją, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtina, kad pareigūnų ir tarnybų parengtis Lietuvos-Baltarusijos pasienyje išliks aukščiausiame lygmenyje – nors tiesioginės grėsmės, pabrėžia ji, šiuo metu nėra.

„Šiuo metu tiesioginių grėsmių mūsų valstybei nėra, bet, žinoma, mes tikrai labai atidžiai stebime situaciją, vyksta nuolatiniai pasitarimai, dirbame su žvalgybos institucijomis ir su kitomis mūsų institucijomis – Krašto apsaugos ministerija, kariuomene“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Ministrė nurodė, kad institucijos yra sustiprinusios budrumą pasienyje su Baltarusija, kur pasitelkiama kariuomenės pagalba. Be to, pažymi politikė, nuo galimų iššūkių padeda apsisaugoti ir jau seniau įdiegtos sienos apsaugos priemonės – fizinis barjeras, stebėjimo sistemos.

„Šiuo metu tikrai viskas yra aukščiausiame lygmenyje ir neplanuojama šio lygmens mažinti, nes situacija nesikeičia. Mes privalome būti budrūs – tą ir daro visos mūsų institucijos“, – patikino ji.

Visgi, jeigu saugumo situacija pasikeistų, vidaus reikalų ministrė nurodė, kad institucijos pasitelktų mėnesio pradžioje Vyriausybės patvirtintą sienos priedangos planą. Jį Vidaus reikalų ministerija artu su kariuomene, pasieniečiais bei Krašto apsaugos ministerija atnaujino po pastarojo Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio.

„Jis yra atnaujintas, atsižvelgiant į naują geopolitinę situaciją, naujas grėsmes – tam, kad palengvinti tą greitą reagavimą, atsirandant naujoms grėsmėms prie mūsų sienos. Yra sudėlioti tam tikri indikatoriai ir pagal tai yra numatytas mūsų tam tikrų institucijų, tarnybų, kariuomenės veikimas“, – sakė A. Bilotaitė, pridurdama, kad sienos priedangos planas nėra viešas, todėl daugiau detalių apie galimą reakciją į grėsmes ji nenurodė.

„Institucijos dirba, koordinuoja savo veiklą, labai atidžiai žiūrime į šią situaciją. Bet tikrai norisi šiuo metu visus nuraminti – tiesioginių grėsmių Lietuvai nėra. Kas susiję su sienos apsauga – reagavimas ir mūsų tarnybų darbas, kaip visada, aukščiausiame parengties lygmenyje“, – pakartojo ji.

Pastarosiomis dienomis stebimas karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Antradienį skelbta, kad į kaimyninę šalį atvyko jau šeštoji Rusijos privačios karinės grupuotės kolona.

Kaip teigia Lietuvos politikai, tai neigiamai keičia saugumo situaciją regione. Visgi, kaip šią savaitę teigė prezidentas Gitanas Nausėda, kol kas esamų priemonių pakanka užtikrinti valstybės saugumą.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Eltai tvirtino, kad jei saugumo situacija regione sparčiai pasikeis, o šalies tarnybos dėl Baltarusijoje esančių „Wagner“ samdinių indikuos apie būtinybę keisti šiuo metu galiojančius įstatymus, Seimas rinksis į neeilinę sesiją.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video