2024/04/27

 

APIE „VEIPINIMĄ“ IR JO DRAUDIMUS

Nežalingo rūkymo būdo nėra, o norint greičiau ir lengviau mesti rūkyti, pirmiausia vertėtų kreiptis pagalbos į specialistus. Nuotrauka iš „Santarvės“ archyvo
Jurga BANIONIENĖ Žurnalistė

Specialistai teigia, kad per pastaruosius kelerius metus sumažėjo mokinių, rūkančių įprastas cigaretes, tačiau labai išaugo vartojančių elektronines skaičius.

Kaip tai bepavadinsi – rūkymu, garinimu ar tarp jaunimo dažnai skambančiu žodžiu „veipinimu“, aišku viena – šis sveikatą žalojantis įprotis tapo madingu stiliaus akcentu. Jauni žmonės drąsūs – eksperimentuoja ir tikisi, kad matydami, jog blogai, sustos. Deja, taip nutinka toli gražu ne visada. Psichoaktyvioms medžiagoms veikiant smegenis, kontrolė greitai prarandama.

Vis girdime apie vaikų apsinuodijimo elektroninių cigarečių skysčiais atvejus šalyje. Paaugliai atsiduria ligoninėse. Naivu būtų galvoti, kad Kupiškyje tie dalykai nevyksta.

Deja, mūsų tai tikrai neaplenkia. Visai neseniai Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje parūkiusios elektronines cigaretes blogai pasijuto dvi paauglės. Mokykla nedelsė – iškvietė ir medikus, ir policijos pareigūnus.

Laimei, kad medicinos darbuotojų pagalbos beveik neprireikė, tačiau tokie atvejai (o kiek jų dar yra nepastebimų) akivaizdžiai parodo problemą.

Kad elektronines cigaretes rūko paaugliai, o neretai net ir mažesni vaikai, neslepia nei mokytojai, nei tėvai, nei patys moksleiviai. Pastarieji atskleidžia, kad įsigyti jų nėra jokios bėdos.

Elektroninėmis cigaretėmis prekiauja vyresni mokiniai. Labai lengvai jų galima gauti internetu. Ir į jokias parduotuves eiti, prašyti, kad suaugusieji jų nupirktų, visai nereikia.

Taigi rinka perpildyta, prieinamumas lengvas, ypatingų pažįstamų turėti net nebūtina. Jei prieš kokį dešimtmetį norint gauti psichoaktyvių medžiagų tekdavo pasistengti, tai dabar viskas ranka pasiekiama.

O ir slapstytis retas linkęs. Labai dažnai sutiksi šaligatviu žingsniuojantį ir drąsiai „veipinantį“ paauglį. Vadinamieji „veipai“ tapo pramoginiu produktu, kasdienybe.

Pagaliau šia blogybe pamažu kylama į kovą. Prieš metus įsigaliojo draudimas prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su skoniais ir kvapais, o visai neseniai buvęs Sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys Aurelijus Veryga, iš pradžių kalbėjęs apie visišką elektroninių cigarečių ir joms skirtų skysčių prekybos uždraudimą, pateikė kitokį siūlymą – kad elektronines cigaretes būtų galima įsigyti tik vaistinėse ir tik su gydytojo receptu.

Anot politikų, tokio įstatymo tikslas – suvaldyti jau nebevaldomą prekybą, elektroninių cigarečių prieinamumą vaikams bei paaugliams.

Lietuvai siūloma eiti Australijos keliu. Įstatymo projekte paminėtas šios šalies pavyzdys, kur perkant nikotino garinimo produktus, vartotojams reikia galiojančio gydytojo recepto. Esą jos išrašomos tikrai ne kiekvienam panorusiam, įvertinamos visos rizikos.

Kad toks siūlymas išspręstų problemą iš esmės, net diskutuoti neverta. Lietuvoje dėmesys vis telkiamas į draudimus, o reikšmingesnio rezultato tai neduoda.

Tik dažniausiai yra taip, kad uždraustas vaisius tampa dar saldesniu. Ar ir šiuo atveju irgi nebus taip?

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video