2024/04/27

 

G7 ŠALYS PASIRAŠĖ DEKLARACIJĄ DĖL KARINĖS PARAMOS UKRAINAI

G7 NATO viršūnių susitikime. ELTA

Trečiadienį Didžiojo septyneto (G7) šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos tiekimo Ukrainai.

„Aš su malonumu pranešu apie bendrą deklaraciją dėl paramos Ukrainai. G7 Hirošimos susitikime (…) mes sutarėme, kad vienašališki bandymai jėga pakeisti status quo yra nepriimtini visur pasaulyje“, – Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu surengtoje spaudos konferencijoje sakė Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida.

„Yra labai reikšminga, kad mes, G7 lyderiai, ir Volodymyras (Zelenskis – ELTA) dar kartą susitikome čia šiandieną susirinkome. Ši deklaracija bus atvira kiekvienai valstybei, kuri dalinasi intencijomis paremti Ukrainą. Tikiuosi, kad daugybė šalių nuspręs prisijungti. G7 ir toliau stovės kartu su Ukraina. Mūsų solidarumas niekada nesusvyruos “, – vylėsi jis.

J. Bidenas: padėsime Ukrainai tapti stabilumo garantija regione

Anot JAV prezidento Joe Bideno, ši deklaracija užtikrins ilgalaikę paramą Ukrainai sukurti gynybinius pajėgumus sausumoje, ore ir jūroje, taip paverčiant ją stabilumo jėga regione.

„Šiandien G7 narės pasirašė bendrą paramos Ukrainai deklaraciją, kuria parodome, kad mūsų parama bus ilgalaikė. Taip prasideda procesas, kurio metu kiekviena G7 valstybė ir visos norinčios dalyvauti tautos derėsis dėl ilgalaikių dvišalių saugumo įsipareigojimų ir mes padėsime Ukrainai sukurti gynybinius pajėgumas sausumoje, ore ir jūroje, kurie atbaidys pavojus ir padės jai tapti stabilumo jėga regione“, – teigė J. Bidenas.

„Manau, kad tai tvirtas pažadas Ukrainai, kuri gina tavo laisvę ir kurią savo ateitį. Ir mes padėsime tol, kol to reikės“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis: Ukrainos delegacija namo parveža reikšmingą saugumo pergalę

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtino, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje rezultatas Kyjivui yra labai reikalingas bei sėkmingas. Jis dėkojo Aljanso šalių vadovams už precedento neturinčią paramą Ukrainai.

„Šiandien matome saugumo garantijas Ukrainai pakeliui į NATO ir svarbų saugumo garantijų paketą. Deriname su G7 šalimis jų saugumo garantijų sistemą, kuri bus toliau taikoma susitarus su pagrindiniais mūsų partneriais“, – tvirtino V. Zelenskis.

„Ukrainos delegacija į namus parveža reikšmingą saugumo pergalę Ukrainai, mūsų šaliai, mūsų žmonėms, mūsų vaikams. Tai atveria mums absoliučiai naujas saugumo galimybes, ir aš dėkoju visiems, kurie tai leido, ačiū, brangūs kolegos, ačiū Lietuvai ir Jensui Stoltenbergui“, – akcentavo jis.

Kaip rašo tarptautinė spauda, tarptautinės Ukrainos rėmėjos siekia savo parama nuraminti Kyjivą, NATO atsisakius pakviesti karo draskomą šalį tapti nare.

G7 šalių grupę sudaro JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada ir Japonija.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video