2024/04/28

 

ŠVEDIJOS PREMJERAS SAKO BESIDŽIAUGIANTIS SUSITARIMU DĖL JO ŠALIES NARYSTĖS NATO

EPA-ELTA nuotrauka

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas pirmadienį pareiškė, kad labai džiaugiasi, jog buvo pasiektas susitarimas dėl Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano paramos Švedijos stojimui į NATO.

„Žengiame labai didelį žingsnį link oficialaus Švedijos narystės NATO ratifikavimo. Tai buvo gera diena Švedijai“, – žurnalistams prieš svarbų Aljanso viršūnių susitikimą Vilniuje teigė U. Kristerssonas.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį pranešė, kad R. T. Erdoganas sutiko perduoti savo šalies parlamentui Švedijos stojimo į Aljansą paraišką, jog šis ją ratifikuotų.

Buvo išplatintas atskiras bendras pareiškimas, kuriame apibrėžiamas susitarimas tarp Švedijos ir Turkijos.

Turkija iki tol blokavo Švedijos siekį prisijungti prie NATO, kaltindama Stokholmą, kad šis esą teikia prieglobstį kurdų aktyvistams, kuriuos Ankara laiko teroristais.

„Prezidentas Erdoganas įsipareigoja kuo greičiau pradėti Švedijos stojimo į NATO ratifikavimą“, – nurodė U. Kristerssonas.

Premjeras pridūrė, kad abi šalys tęsia bendras pastangas kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir terorizmu ir susitarė pagilinti bendradarbiavimą ekonomikos, prekybos ir investicijų srityse.

Pirmadienį Turkijos prezidentas taip pat pareikalavo, kad mainais į Ankaros paramą Švedijos narystei NATO Europos Sąjunga (ES) turi atnaujinti įstrigusias derybas dėl Turkijos stojimo į Bendriją.

„Iš Švedijos pusės mes ir toliau pasisakome už glaudesnį ES ir Turkijos bendradarbiavimą“, – kalbėjo U. Kristerssonas.

Nepaisant to, jis pažymėjo, kad Švedija neprisiėmė jokių papildomų įsipareigojimų, nenumatytų išplatintame pareiškime.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video