2024/04/28

 

KUPIŠKIO ETNOGRAFIJOS MUZIEJUS PAKVIETĖ Į STALIŲ DIRBTUVĘ

Kupiškio etnografijos muziejus pakvietė į staliaus dirbtuves, kur darbavosi Gintautas Vaitonis. Autorės nuotraukos

Kupiškio etnografijos muziejui šie metai išskirtiniai – švenčiamas trigubas jubiliejus. Muziejaus pastatui sukanka 200 metų, pačiam etnografijos muziejui – 80 metų ir 10 metų jo ekspozicijai. Šioms sukaktims paminėti renginiai vyks ištisus metus. Prieš Velykas jų ciklą pradėjo paroda „Senoji mokykla“, o liepos 4 dieną kupiškėnai ir miesto svečiai buvo kviečiami atvykti į stalių dirbtuvę.

Jurga BANIONIENĖ

Parodoje buvo galima pamatyti eksponatus iš Kupiškio etnografijos muziejaus fondų bei pavienių kupiškėnų paskolintus įrankius.

Pažintis su staliaus amatu

Renginį vedusi muziejininkė Gytė Jakubkaitė pasakojo, kad parodoje pristatoma stalių dirbtuvė, kuri XX a. 5 dešimtmetyje buvo įsikūrusi muziejaus pastate.

„Staliai – tai meistrai, gaminantys įvairaus sudėtingumo dirbinius iš medienos.

Muziejininkė Gytė Jakubkaitė, įkūnijusi dukrą, savo tėvą, stalių, kuriuo tapo tautodailininkas Gintautas Vaitonis, kamantinėjo apie jo amatą.

Stalių cechai Lietuvoje pradeda steigtis nuo XVI a.

Po Antrojo pasaulinio karo čia įsikūrusi stalių dirbtuvė priklausė gyventojų buitinio aptarnavimo kombinatui. Ekspozicijoje galite matyti pagrindinius staliaus įrankius: varstotą, grąžtą, oblių, pjūklą, medienos tekinimo stakles ir daugelį kitų“, – kalbėjo G. Jakubkaitė.

Parodų salės sienas puošė tautodailininkų Antano Tučiaus ir Irenos Vapšienės tapyti paveikslai bei dvi fotografijos. Vienoje jų – XX a. 5 dešimtmečio Kupiškio stalių dirbtuvė, kitoje – stalių dirbtuvių kolektyvas. Nuotraukoje – Šimkų šeima, kuri toje pačioje stalių dirbtuvėje ir dirbo, ir gyveno.

Plačiau skaitykite liepos 8 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Parodos atidarymo metu apdovanoti orientacinio žaidimo „Surask žodį“ laimėtojai.
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Raudi,kad tavęs susireikšminusio nebuvo.Gėda turėtum staline prie visko kabinėtis

    • Būdami vaiksis, mes šių stalių dirbtuvių kieme dūkdavome po piuvenomis užverstą teritoriją.

  • O dieve kokie muzijaus parodos lankytojai graudu……..

    • Tai ir neik. Be taves bus smagu ir nesmirdės.

Rekomenduojami video