2024/04/28

 

PARDUOTUVĖSE NEBELIEKA NEMOKAMŲ PLASTIKINIŲ MAIŠELIŲ

Kristinos Valytės nuotrauka

Nuo liepos 1 dienos Lietuvos parduotuvėse nebeliks nemokamų plonų plastikinių maišelių – jie taps prekėmis ir bus apmokestinti. Tokiu būdu įgyvendinamas dar pernai Seimo priimtas sprendimas, kurio tikslas yra mažinti plastikinių maišelių naudojimą, kuris Lietuvoje yra didžiausias Europoje.

Prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Lidl“ parduotuvėse vienkartiniai maišeliai bus parduodami kaip įprasta prekė ir kainuos 1 centą.

Tikimasi ryškaus maišelių naudojimo sumažėjimo

„Maximos“, „Iki“ ir „Rimi“ atstovai tvirtinai, kad tokia kaina nustatyta atsižvelgiant į kitų šalių praktiką ir kiek kainuoja pakavimo priemonės.

„Maximos“ atstovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė yra tvirtinusi, kad tinklo parduotuvėse Lietuvoje per mėnesį suvartojami 15 mln. maišelių. Ji tikisi, kad įvedus mokestį šis skaičius per artimiausius mėnesius sumažės perpus ir jeigu tai neįvyks, maišelių kaina galimai bus didinama.

Visgi „Žiedinės ekonomikos“ vadovas Domantas Tracevičius yra teigęs, kad tokia žema kaina labiau panaši į bandymą imituoti progresą, o ne jį kurti.

Bus galima rasti aplinkai draugiškesnių alternatyvų

Vienkartinius maišelius pirkėjai ras kaip ir iki šiol – greta sveriamų prekių kaip vaisiai, daržovės, saldainiai ir t.t. Tačiau šalia galima rasti ir aplinkai draugiškesnių alternatyvų: nemokamų popierinių maišelių, naudojamų duonos ar konditerijos gaminiams, arba daugkartinio naudojimo tinklinių maišelių, kuriuos pirkėjai taip pat gali įsigyti.

Ypač lengvi vienkartiniai plastiko maišeliai pirkėjams liks nemokami įsigyjant šviežią mėsą, jos gaminius bei šviežią žuvį, kai užtikrinant higieną bei saugos reikalavimus šias prekes supakuos parduotuvės darbuotojai.

ELTA

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Maišeliai jau buvo apmokestinti. Ar minusuodavo jų svorį? Ar pamenate ruskių laikus, kai pirkdavote sviestą? Į kaimo parduotuvę atveždavo didelį ruloną storo rudo popieriaus.. Kai sverdavo sviestą, pardavėjos, jo netaupydavo..Ar žinote kodėl? Bukiams aiškinu: sviestas, brangesnis už nemokamą popierių.

Rekomenduojami video