2024/04/28

 

KĄ MENININKUOSE PAŽADINO MIESTAS IR SENOSIOS KAREIVINĖS

Senosiose Kupiškio kareivinėse atidaryta šiuolaikinio meno paroda „Nedažnas reiškinys“. Nuotraukoje – dalis šios parodos autorių, kuriuos prisistatyti kvietė Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus (kairėje). Autorės nuotrauka

Kupiškio viešoji biblioteka birželio 23 d. pakvietė į šiuolaikinio meno parodą „Nedažnas reiškinys“. Netradicinėje vietoje, senosiose kareivinėse, pristatytos parodos autoriai – skirtingas meno disciplinas kultivuojantys jauni kūrėjai. Visą savaitę dešimt menininkų rezidavo Kupiškyje, jį savaip tyrinėjo, o jų sukurti ir erdvei specialiai pritaikyti kūriniai sugulė į parodą.

Jurga BANIONIENĖ

Menininkų susitikimas eksperimentui

Į parodos atidarymą-ekskursiją susirinkę lankytojai galėjo pamatyti įvairias instaliacijas, objektus, vaizdo ir garso kūrinius, išsidėsčiusius įvairiose senųjų Kupiškio kareivinių pastato vietose.

Plačiau apie šį projektą papasakojo jo sumanytoja Gabrielė Vetkinaitė. Pasak jos, daugelis kūrėjų susipažino studijuodami, o prieš trejus metus rezidavo Utenoje.

„Man pradėjus dirbti Kupiškyje, kilo mintis padaryti pirmosios rezidencijos tęstinumą, sukurti naują įvykį, pakviesti tuos pačius žmones į Kupiškį tyrinėti šį kraštą ir kurti“, – sakė G. Vetkinaitė.

Mažvydo Truklicko ypatingu muzikos instrumentu pagroti galėjo ir šios parodos lankytojai.

Kiekvienas parodos dalyvis pristatė savo darbus, apibūdino pagrindinę idėją.

Greta Grikevičiūtė, atvykusi į senąsias Kupiškio kareivines, pirmiausia atkreipė dėmesį į langus, saulės šviesą, sklindančią pro juos.

„Man norėjosi sukurti tokią labai minimalistinę intervenciją erdvėje, todėl dirbau su stiklais ir savo pirštais kelias dienas juos liečiau. Tai yra kaip mano prisiminimų pėdsakas, tos skylės – atminties kiaurymė“, – kalbėjo viena iš parodos autorių.

Fotografas iš sostinės Andrej Vasilenko mėgsta fotografuotu Vilnių, yra išleidęs fotografijų knygą „Tai Vilnius“. Kupiškyje jis pamėgino tęsti miesto fotografijų ciklą.

„Bandžiau suprasti, koks miestas yra, apie ką jis. Pavadinimas gal šiek tiek šmaikštus – „Geras kaimynas – ne ožys“. Ant vieno namo pamačiau iškabą su tokiu užrašu. Iš tiesų pastebėjau, kad kupiškėnai gana stipriai kreipia dėmesį į savo kiemus, namus, aplinkos tvarkymą. Padariau tarsi fotografijos gidą po miestą – 40 nuotraukų, kurias eksponuoju tamsiajame kambarėlyje, skirtame analoginei fotografijai. Tad susitinka sena ir nauja“, – teigė A. Vasilenko.

Šiuolaikinė skulptūra – kitokia

Savo idėja ne vieną parodos lankytoją nustebino Denisas Kolomyckis. Menininkas pasakojo, kad skulptūra nebėra tokia pati, tik iš medžio, metalo, akmens.

Plačiau skaitykite liepos 1 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Norinčių susipažinti su šiuolaikinių menininkų kūrybą susirinko nemažai.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video