2024/04/28

 

PARAMEDIKAS PATARIA, KOKIŲ PRIEMONIŲ REIKĖTŲ TURĖTI NAMŲ VAISTINĖLĖJE

„Tinkamai sukomplektuota namų vaistinėlė dažniausiai tampa pirmąją pagalba netikėtai užklupus ligai ar traumai namuose. Būtina kartą per pusmetį peržiūrėti jos turinį, išimti jau pasibaigusio galiojimo vaistus, kad ištikus bėdai būtų galima ja pasinaudoti ir išvengti skubaus apsilankymo priėmimo skyriuje arba padėti sau, kol atvyks paramedikai“, – pataria Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikų profesijos mokytojas ir skubiosios medicinos pagalbos paramedikas Tautvydas Bielevičius.

Daugiau nei 17 metų į iškvietimus vykstantis Tautvydas sako, kad traumos buityje gana dažnos, o žmonės ne visada turi tinkamų pirmosios pagalbos priemonių.

Paramedikas iš praktinės patirties dalinasi patarimais, ką vertėtų įsigyti ir turėti namų vaistinėlėje. Žinoma, kiekviena šeima jos turinį turėtų prisitaikyti ir pagal savo poreikius bei dažniausiai kamuojančius negalavimus.

Įvairi tvarsliava

Anot paramediko, vasarą aktyvias pramogas lauke lydi ir didesnė traumų rizika, tad reiktų pasirūpinti įvairia tvarsliava. Elastiniai tvarsčiai gali padėti viršutinių ir apatinių galūnių sąnarių imobilizavimui įvairių išnirimų ir patempimų atvejais, o turint įvairaus dydžio bintų visuomet galima pasirūpinti netikėtai atsiradusiomis žaizdomis ar nubrozdinimais.

Sterilūs tvarsčiai naudojami kasdienei žaizdų priežiūrai. Įsipjovus ir esant nedideliam kraujavimui, būtina žaizdą dezinfekuoti specialiu antiseptiniu purškalu ir po to ant žaizdos dėti sterilų tvarstį, kad būtų sustabdytas kraujavimas.

Būtina žinoti, kad sterilūs tvarsčiai skirti dėti ant žaizdos, o nesterilūs – tik tvirtinti aplink. Taip pat naudinga turėti įvairių dydžių pleistrų, tarp kurių galėtų būti ir vaikams skirtų su paveikslėliais.  

Vaistai nuo skausmo ir karščiavimo

Paramedikas sako, kad labai dažnai žmonės skuba kviesti greitąją medicinos pagalbą vos sukarščiavus, nors kartais užtektų tiesiog išgerti vaistų nuo temperatūros ir kreiptis į savo šeimos gydytoją. Turint vaistų nuo karščiavimo ir skausmo namuose, galėsite sau padėti nedelsiant.

Vaistai nuo alergijos

Kiekvienų namų vaistinėlėje rekomenduojama turėti vaistų nuo alergijos, nes niekada negali žinoti, kada jų prireiks. Tiems, kurie turi stipresnes alergijas ir susiduria su anafilaksiniu šoku, paramedikas pataria pasirūpinti epinefrino injektoriumi (epipenu).

Jis naudojamas kaip skubios pagalbos priemonė sunkioms alerginėms reakcijoms (anafilaksijai), sukeltoms tokių alergenų, kaip, pvz. maisto, vaistų, vabzdžių ar bičių įgėlimų ir kitų alergenų, gydyti.

Taigi, jeigu esate alergiškas, rekomenduojama pasitarti su šeimos gydytoju dėl epipeno, nes tai pagal receptą skiriamas preparatas (adrenalinas). Anot paramediko, vasaros sezonu ypač padažnėja iškvietimų po bičių įgėlimų ir po to kilusio anafilaksinio šoko.

Epipenas turi būti švirkščiamas tik į išorinę šlaunies pusę, o po to visuomet nedelsiant turi būti suteikta medicininė pagalba.

Šalčio paketai

Traumų atvejais, tinimo bei hematomų prevencijai naudinga turėti šalčio paketų ar šaldančių purškalų. Vaistinėse yra didžiulis šių priemonių pasirinkimas, tad kiekvienas gali rasti sau patogiausią. Jos greitai atšaldo traumuotą vietą ir taip sumažina skausmą.

Svarbu šių priemonių nenaudoti ant žaizdų ir nubrozdinimų. Dažniausiai šaltis naudojamas patyrus patempimus, sumušimus, nikstelėjimus. Prieš dedant šaldomąjį kompresą ant skausmingos vietos, rekomenduojama aprišti ją tvarsčiu.

Nudegus – vėsus tekantis vanduo ir tvarsčiai

Įvairūs nudegimai – viena dažniausiai pasitaikančių traumų buityje. Paramedikas įspėja nekartoti jo praktikoje dažnai sutinkamų pirmosios pagalbos teikimo klaidų, kuomet nudegimai tepami aliejumi, kiaušinio baltymu ar barstomi miltais.

Šie būdai pavojingi ir tik sudaro geresnes sąlygas vystytis infekcijai. Svarbiausia atminti, kad teisinga pirmoji pagalba – nudegusios galūnės laikymas po tekančiu vėsiu vandeniu apie 10–15 minučių. Po to ant nudegimų reikia dėti specialiai nudegimams skirtus įvairius tvarsčius.

Populiariausi – sterilūs tinkleliniai tvarsčiai, kurių keitimas nesukelia skausmo ir netraumuojamas audinys.

Taip pat populiarūs gydomieji antimikrobiniai tvarsčiai su sidabro jonais. Žinoma, kiekvienas nudegimo atvejis individualus, tad suteikus sau pirmąją pagalbą, būtina kreiptis į medikus išsamesnei apžiūrai ar kviesti greitąją medicinos pagalbą.

Turniketas – masyviam kraujavimo stabdymui

Paramedikas pataria turniketą turėti ne tik automobilyje, bet ir namų vaistinėlėje, nes namuose taip pat įvyksta įvairiausių buitinių traumų.

Jei išorinis kraujavimas yra stiprus, jei matote srove tekantį kraują arba krauju sparčiai mirkstančius drabužius, būtina kraujavimą stabdyti nedelsiant, nelaukiant medikų, nes žmogus iš stambiųjų kraujagyslių gali mirtinai nukraujuoti per 1,5 min. Liepkite šalia esantiems kviesti greitąją medicinos pagalbą, o jei šalia nėra žmonių, kurie galėtų kviesti medikus, tuomet tai padaryti reiktų tik sustabdžius kraujavimą turniketu.

Turniketas dedamas 5–7 cm virš žaizdos. Jeigu dėl masyvaus kraujavimo sužeidimo vieta nėra aiški, turniketas dedamas ant galūnės kuo aukščiau, tampriai bei nenuimant drabužių. Uždėjus turniketą, suktuką reiktų užveržti taip, kad sustotų kraujavimas ir nebūtų jaučiamas periferinis pulsas.

Uždėjus turniketą, būtina pažymėti uždėjimo laiką, tam skirtoje vietoje ant turniketo. Turniketas nenuimamas tol, kol neatvyks profesionali medicininė pagalba.

Kviečiame pasirūpinti savo namų vaistinėle, kad prireikus galėtumėte iš karto suteikti pirmąją pagalbą sau ar savo artimiesiems.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro inf. ir nuotraukos

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video