2024/04/27

 

„WAGNER“ VADAS TRAUKSIS Į BALTARUSIJĄ

Rostovo srities gubernatorius ankstų sekmadienį pranešė, kad samdinių grupės „Wagner“ kovotojai ir jų lyderis Jevgenijus Prigožinas pasitraukė iš Rostovo prie Dono miesto. Nuotraukoje – ruošimasis pasitraukimui. EPA-ELTA nuotrauka

„Wagner“ privačios kariuomenės vadas Jevgenijus Prigožinas sutiko išvykti į Baltarusiją pagal Kremliaus paskelbtą susitarimą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas vėlų šeštadienį pranešė, kad kaltinimai J. Prigožinui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o kariuomenės vadu tapusiam oligarchui bus leista išvykti į Baltarusiją.

D. Peskovas teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per pokalbį telefonu padėkojo Aliaksandrui Lukašenkai už pasiūlytą prieglobstį J. Prigožinui Baltarusijoje. Pasak V. Putino, šis pasiūlymas padėjo išvengti kraujo praliejimo.

Kremliaus atstovas tvirtino, kad „Wagner“ kovotojai taip pat nebus patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl savo nuopelnų fronte Ukrainoje. Jis neatskleidė, ar buvo padaryta kitų nuolaidų siekiant įtikinti J. Prigožiną atsitraukti.

„Mūsų kolonos apsisuka ir grįžta į lauko stovyklas priešinga kryptimi“, – sakė J. Prigožinas, kurio atstovai išplatino balso pranešimą „Telegram“ kanale.

Pranešama, kad ankstų sekmadienio rytą buvo atšauktos visos Maskvos apylinkėse esančių kelių blokados.

J. Prigožinas anksčiau apkaltino gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir generolą Valerijų Gerasimovą nekompetencija. Pasak jo, šie pareigūnai atsakingi už daugybę nesėkmių, kurias Rusijos pajėgos patyrė mūšio lauke Ukrainoje.

Anksčiau šeštadienį per televiziją transliuotame kreipimesi į tautą V. Putinas kalbėjo apie „ginkluotą maištą“ ir pareiškė sukilėliams, kad jų laukia „neišvengiama bausmė“.

Rusijos prezidentas buvusį sąjungininką J. Prigožiną pavadino išdaviku, nes sukilimas „yra dūris į nugarą mūsų šaliai ir mūsų žmonėms“.

„Wagner“ vadas atsakė, kad V. Putinas visiškai neteisingai įvertino situaciją. J. Prigožinas sakė „Telegram“ kanale: „Mes esame tėvynės patriotai“.

Tai buvo pirmas kartas, kai J. Prigožinas, kuris sako turintis apie 25 000 kovotojų, atvirai metė iššūkį V. Putinui. Rusijos ginkluotąsias pajėgas sudaro apie 1,5 mln. narių.

Justina Vaišvilaitė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video