2024/04/28

 

„ROKIŠKIO SŪRIO“ SIŪLOMA PAMEISTRYSTĖS PROGRAMA: KELIAS Į AUKŠTOS KVALIFIKACIJOS STUDIJAS IR SĖKMINGĄ KARJERĄ

Šiandieniniame sparčiai besikeičiančiame pasaulyje įmonėms vis labiau reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai. Kol kitos šalies įmonės žiūri, iš kur jų pasikviesti, AB „Rokiškio sūris“, bendradarbiaudamas su vienu profesinio mokymo lyderių – Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centru, itin paklausių darbo rinkoje specialybių darbuotojus rengs darbo vietose, pagal pameistrystės studijų programas. Šis mokymo būdas turi daug privalumų ir jaunajam specialistui, ir įmonei: specialistas ne tik darbo vietoje „pasimatuoja“ profesiją, bet ir turi garantuotą darbo sutartį, o „Rokiškio sūrio“ kolektyvo gretas papildys jauni, motyvuoti aukštos kvalifikacijos specialistai.

Mokymasis – vertybė ir investicija

Auginti, ugdyti savo darbuotojus – ilgametė AB „Rokiškio sūris“ tradicija. Šios bendrovės Personalo direktorė Aušra Zibolienė įsitikinusi: kitaip ir negali būti – įmonės gamybos procesai remiasi naujausiomis technologijomis ir mokslo pasiekimais.

Sparti technologijų raida lemia nuolatinį darbuotojų poreikį mokytis, kelti kvalifikaciją. Todėl žinios yra viena svarbiausių vertybių: joms ugdyti nuolat skiriamas ir dėmesys, ir solidžios investicijos. Tiek trumpalaikiams kursams, tiek ilgalaikėms darbuotojų studijoms, įskaitant ir studijas užsienyje.

Menka paslaptis, kad Lietuvos darbo rinkoje yra didžiulis elektros, elektronikos, mechatronikos specialistų poreikis.

Be to, vyksta natūrali darbuotojų kaita: vyresnio amžiaus specialistai pamažu darbo vietas užleidžia jaunimui. Tik kur jo rasti? Kol vienos įmonės skundžiasi ir dairosi, kur gauti tokių specialistų, „Rokiškio sūris“ renkasi kitą kelią: patiems investuoti į darbuotojų žinias, įgūdžius, kvalifikacijas.

Todėl ir sutarta su Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centru kartu ugdyti mechatronikos specialistus, elektrikus, suvirintojus pagal pameistrystės programą.

Toks sprendimas labai naudingas įmonei: juk pagal šią programą ugdomi žmonės rengiami ne pagal teorinį modelį, o konkrečiai darbo vietai, jos specifikai. Kartu pasitikrinama, ar tikrai darbuotojui tinkamas, įdomus ir priimtinas šis darbas, ar jis motyvuotas ugdyti žinias ir gebėjimus, imtis didesnės atsakomybės už gamybos įrenginių ir technologinių procesų sklandų darbą.

Viena šalies lyderių

Ugdyti specialistams jėgas sutelkė lyderiai: „Rokiškio sūris“ didžiausia, moderniomis technologijomis garsėjanti Baltijos šalių pieno pramonės įmonė, o Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centras yra neabejotinas profesinio rengimo lyderis šalyje, vertingąsias patirtis perimantis iš Vokietijos ir kitų šalių. Bendradarbiaujantis su tokiomis garsiomis įmonėmis kaip „Continental“, „Intersurgical“.

AB „Rokiškio sūris“ Personalo direktorė teigia, kad rinktis partneriais ruošiant specialistus būtent visaginiečius lėmė ne tik puiki įstaigos mokymo bazė, bet ir dėstytojų žinios, patirtis, kompetencija, daug įmonių partnerių, kur gausu įvairių ne tik šalies, bet ir regiono pramonės šakų lyderių. Taip pat ir aukšti šio centro vertinimai ne tik „Reitingų“ žurnale, bet ir tarp verslo įmonių.

O ir akademiniai pasiekimai aukšti: vienas šio centro moksleivių kartu su Lietuvos komanda skynė pergales Pasaulinėje fizikų olimpiadoje. Apie tai, koks stiprus Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centras, liudija ir tai, kad vien tik gimnazijos skyriuje ugdoma per 300 jaunuolių, kurie įgis ne tik profesiją, bet ir vidurinį išsilavinimą. Pagal pameistrystės programą mokosi žymių įmonių ištisų padalinių darbuotojai.

A. Zibolienė įsitikinusi, kad pagal pameistrystės programą ugdomų specialistų rengimas yra labai aktualus: technologiniai procesai sparčiai kinta, įmonė nuolat modernizuoja ir atnaujina įrengimus, todėl svarbus ir nuolatinis darbuotojų tobulėjimas, gebėjimas prisitaikyti prie šios nuolatinės kaitos. Tokių specialistų rengimui reikalingos ir moderniausios technologinės bazės, ir naujausiomis žiniomis, kompetencijomis grįstas ugdymo procesas.

Kaip veikia pameistrystės programa?

Pasak Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centro direktoriaus pavaduotojos ugdymui Laimutės Ratkevičienės, ši ugdymo įstaiga pameistrystės programas pradėjo įgyvendinti prieš septynerius metus.

Kuriant programas daug bendradarbiauta ir iki šiol gerosios patirties semiamasi iš Vokietijos, kuri yra neabejotina šios srities lyderė Europoje ir pasaulyje. Centras didžiuojasi glaudžiais bendradarbiavimo ryšiais su Vokietijos verslu, Vokietijos pramonės rūmais.

Šis centras – tiltas ne tik į darbo rinkoje paklausias specialybes, bet ir į aukštąjį išsilavinimą. Baigę Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centrą moksleiviai, stodami į Vilniaus Gedimino technikos universitetą, Kauno technologijos universitetą, įgyja ne tik tvirtą žinių pagrindą, bet ir ženklų pranašumą konkursuose į studijų programas. Kitaip ir būti negali: siūlomos specialybės reikalauja gerų mokyklinio kurso žinių, nuolatinio noro mokytis.

Pagal pameistrystės programas mokosi ne tik moksleiviai ar aukštesnę kvalifikaciją norintys įgyti darbuotojai. Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centre mokosi ir įmonių vadovai, technologai, inžinieriai. „Kai kurios įmonės siunčia mokytis ištisus padalinius“, – sakė pašnekovė.

Ji pridūrė, kad įmonė seka paskui įmonę, plečiasi partnerių vietos: ištisomis pramonės šakomis nuo Panevėžio iki Klaipėdos. „Rokiškio sūris“ su Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centru bendradarbiauja pusantrų metų ir šio centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui didžiuojasi, kad pieno pramonės lyderiai partneriais ugdyti savo darbuotojus pasirinko būtent visaginiečius.

Kur slypi pameistrystės programos patrauklumas? Ar jos privalumas – galimybė derinti studijas ir darbą, mokytis neatsitraukiant nuo darbo vietos?

L. Ratkevičienė akcentavo, kad tai tik vienas iš daugelio programos pliusų. Patekti į pameistrystės programą galima dviem būdais. Pirmas, mažiau paplitęs, kai mokyklą baigęs jaunuolis stoja į Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centrą ir kartu įsidarbina įmonėje, kurioje jis norėtų dirbti. Tačiau daugiausia pameistrystės programos moksleivių yra nuolatiniai įmonių darbuotojai.

„Darbuotojas ateina turėdamas praktinių žinių, jis žino, kad norima specialybė jam tinka ir patinka, su ja nori sieti savo tolesnę darbinę veiklą. Įmonė stebi, kaip darbuotojas supranta technologijas, kaip sekasi dirbti su gamybos linijomis, ar supranta jų veikimą. Meistrai, padalinių vadovai mato, kurie darbuotojai yra gabūs, motyvuoti tobulėti. Tokie ir atkeliauja pas mus mokytis pagal pameistrystės programą“, – sakė pašnekovė.

Čia derinamos studijos ir darbas: moksleiviui įmonė skiria meistrą, kuris ugdys jį darbo vietoje.

Tam skiriama 70 proc. laiko. 30 proc. laiko moksleivis bus ugdomas Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centre. Mokymosi dienos yra apmokamos, kai kurios įmonės, įskaitant ir „Rokiškio sūrį“, padengia kelionės į mokymo įstaigą išlaidas.

Taigi, pagal pameistrystės programą parengiami būtent tokie specialistai, kurių reikia tai įmonei, atsižvelgiant į jos veiklos specifiką ir niuansus. O moksleiviai visą mokymosi laiką ir po jo turi garantuotas darbo vietas, jiems nebereikia sukti galvos, kur įsidarbinti ir ką įrašyti gyvenimo aprašymo skiltyje apie darbo patirtį.

Puikios sąlygos

„Rokiškio sūris“ siūlo puikias sąlygas dirbti, mokytis ir tobulėti: pagal pameistrystės programą darbuotojai galės mokytis aukštus įvertinimus turinčiame Visagino technologijų ir verslo profesinio mokymo centre, įgyti paklausiausias darbo rinkoje profesijas, turėti garantuotą darbą ir studijų metu, ir po jų, tobulėjimo ir tolesnių studijų galimybes.

AB „Rokiškio sūris“ taip pat kviečia inžinerinių krypčių studentus ir moksleivius, besidominčius šiomis specialybėmis, į Atvirų durų dieną: bus galima susipažinti su įmone, reikalingomis profesijomis ir, galbūt, pasirinkti tolesnę studijų ir profesinę veiklą, susijusią su pieno pramone. Norintieji iš arčiau pamatyti įmonės kasdienybę, susipažinti su jos perspektyvomis ir darbu kviečiami registruotis iki birželio 23 dienos. Čia laukiamas kiekvienas, norintis mokytis ir susieti likimą su Baltijos regiono pieno pramonės lyderiais.

Užs. Nr. 752

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Lyderių lyderiai. Ar tikrai? Labai daug pagyrų, o realybė neaiški.

Rekomenduojami video