2024/04/28

 

TREMTIES ISTORIJOS – SU GYVAIS PRISIMINIMAIS IR DAINOMIS

Ant Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje pastatyto tremties stulpo surašytos visos kupiškėnų tremties vietos, ant lentelių – Kupiškio rajono kaimų, iš kurių nuo 1941 iki 1953 m. tremti žmonės, pavadinimai. Čia uždegtos atminimo žvakelės. Autorės nuotrauka

1941 m. birželio 14 dieną, prieš 82 metus, Sovietų Sąjunga pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sibirą. Tremtis palietė visus gyventojų sluoksnius, bet labiausiai nukentėjo Lietuvos politikos, kariuomenės, valstybės saugumo ir teisėsaugos struktūrų tarnautojai, politinių ir visuomeninių organizacijų vadovai ir nariai, sveikatos apsaugos, švietimo, kultūros ir kitų įstaigų darbuotojai, stambūs ūkininkai, dvarininkai – visa pažangioji visuomenės dalis. Per keletą dienų gyvuliniais vagonais iš tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų. Iš viso 1941–1952 m. ištremta apie 132 tūkst. lietuvių.

Prisimenant masinius trėmimus ir pagerbiant sovietinio režimo aukas, politinius kalinius, birželio 14 dieną Kupiškyje vyko šiai progai skirti renginiai.

Jurga BANIONIENĖ

„Tremtinio lagamino pasakojimai“

Gedulo ir vilties dienos minėjimas prasidėjo Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje šv. Mišiomis už sovietų represuotus Lietuvos žmones.

Prieš pusiaudienį rinktasi simbolinėje vietoje – Kupiškio geležinkelio stotyje, iš kurios lemtingą 1941 m. birželio 14 dieną į nežinią pajudėjo pirmi ešalonai.
Istorijos pamokoje „Tremtinio lagamino pasakojimai“ dalyvavo buvę tremtiniai ir jų palikuonys, Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai, Povilo Matulionio progimnazijos pradinukai kartu su savo mokytojomis. Visi jie buvo suskirstyti į keturias grupes. Kiekviena sulaukė svečio – savo tremties istorijas pasakojo Dalia Dyrienė, Bronius Burokas, Henrikas Dauderys ir Gediminas Laužikas.

Plačiau skaitykite birželio 17 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video