2024/04/29

 

AKMENINIO SODO ŠEIMININKO JUBILIEJUS

Vytauto Jasinsko kūrinys „Pelėda“. Autorės nuotrauka

Pasisvečiuoti kupiškėno tautodailininko akmentašio Vytauto Jasinsko sodyboje birželio 10 dieną galėjo visi norintys žmonės. Mat čia atidaryta jubiliejinė jo kūrybos darbų paroda. Jau keleri metai jubiliato puoselėjamą nuolatinę skulptūrų ekspoziciją po atviru dangumi kieme priešais namą tą dieną papildė du nauji, ką tik sukurti, eksponatai.

Vis dėlto šį kartą dėmesio centre buvo ne skulptūros, bet jų autorius, kuriam birželio 1 dieną sukako 75 metai. Šia proga pasveikinti tautodailininko susirinko didelis būrys artimųjų, draugų, pažįstamų ir kaimynų. Skambėjo jaunųjų akordeonistų atliekamos melodijos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Krauju aplaistyta

Renginio vedėja Jurgita Malevičiūtė, Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja, trumpai apžvelgė Vytauto gyvenimo ir kūrybos kelią. Pasak jos, Vytautą kupiškėnai pastaruoju metu pažįsta kaip išskirtinio akmeninio sodo prie namų autorių. Čia ir ekskursantai jau lankosi. Draugystę su akmenimi Vytautas pradėjo apie 1978 metus, kai iš skelbimo laikraštyje sužinojo, kad tuometinio Kupiškio buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato paminklų dirbtuvėms reikia akmentašių. Prieš tai jis dirbo Panevėžio „Ekrano“ gamykloje.

Naujoje darbovietėje, kaip skaldyti, tašyti, šlifuoti akmenis, Vytautą išmokė iš Panevėžio atvažiuodavęs meistras. Šiuo metu tarp tautodailininkų Panevėžio apskrityje jis likęs vienintelis šio amato atstovas. Dar yra du jo kolegos Utenoje, keturi Šiauliuose.

Plačiau skaitykite birželio 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video