2024/04/27

 

NOTIGALĖS PARTIZANUS MENANTI ISTORIJA – JAU KNYGOS PUSLAPIUOSE

Rokiškėnas Povilas Stumbrys Kupiškio viešojoje bibliotekoje pristatė knygą apie Notigalės pelkės partizanus ir Pandėlio krašto sovietinės okupacijos aukas. Autorės nuotrauka

Prieš dvejus metus „Kupiškėnų mintims“ Povilas Stumbrys sakė, kad nori po kruopelytę surinktą informaciją apie Pandėlio apylinkėse, Notigalės pelkėje žuvusius partizanus sudėti į rašomą knygą „Atodangos Notigalės tragedijų“. Šis noras išsipildė.

Kupiškio viešojoje bibliotekoje birželio 2 dieną skaitytojams pristatyta šiek tiek kitokiu pavadinimu P. Stumbrio knyga „Atodangos Notigalės skausmo spalgenų“. Čia remiantis partizanų artimųjų, kaimynų liudijimais, prisiminimais, nuotraukomis, įvairiais dokumentais pasakojama apie Vytauto apygardos Algirdo kuopos Bermano būrio partizanų, jų ryšininkų ir Pandėlio, gretimų apylinkių okupacijos aukas, laisvės kovotojų atminimo saugojimą ir įamžinimą.

Kupiškėnai irgi buvo susiję su partizaniniu Pandėlio apylinkių judėjimu.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Knygos ištakos Vokietijoje

Renginį vedė Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus. Prisiminta artėjanti Gedulo ir vilties diena ir akcentuota, kad pristatoma P. Stumbrio knyga glaudžiai siejasi su skaudžiais tremties ir žiaurumo ženklu pažymėtais pokario įvykiais.

Skaitytojams P. Stumbrys prisistatė, kad yra kilęs iš Rokiškio rajono Degenių kaimo prie Kupiškio rajono ribos, netoli Salagalio kaimo.

Pagal įgytą profesiją jis yra veterinarijos gydytojas. Šį darbą dirbo dvidešimt metų. Likimas sudėliojo taip, kad vėliau tapo technologu ir darbuojasi alkoholio pramonėje. Pastaruoju metu šia veikla užsiima Vokietijoje. Šioje šalyje parašyta ir didžioji šios knygos dalis.

Plačiau skaitykite birželio 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Naudotos knygos

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video