2024/04/27

 

APIE TREMTĮ – NE IŠ ISTORIJOS VADOVĖLIŲ

Europarlamentaras prof. Liudas Mažylis papasakojo apie tremtinių laiškus, rašytus jo močiutei Antaninai į Kauną. Autorės nuotrauka

Artėja Gedulo ir vilties diena, birželio 14-oji. Tą dieną 1941 metais Sovietų Sąjunga pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sibirą. Išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.
Birželio 6 dieną Kupiškio etnografijos muziejuje atidaryta europarlamentaro prof. Liudo Mažylio parengta paroda „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“, skirta masiniams sovietinių metų trėmimams iš Lietuvos prisiminti.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Parodoje eksponuojami skaitmenizuoti ir perkelti ant plokščių giminių ir pažįstamų tremtinių iš lagerių siųsti laiškai Mažylių šeimai.
Juose atsispindi tikri išgyvenimai, persmelkti skausmo, bado, šalčio istorijų, bet kupini ir vilties.

Parodos lankytojai gali susipažinti su Juozo Siručio, Petronėlės Sirutytės-Lastienės, Onos Matulaitytės-Stulginskienės, Jono ir Onos Siručių laiškais, adresuotais Antaninai Mažylienei į Kauną.

Dingo ketveriems metams

Prof. L. Mažylis plačiau pakomentavo savo močiutės Antaninos vyriausios sesers sūnaus, jos sūnėno, Juozo Siručio laiškus, tetai siųstus iš lagerio už Uralo kalnų. Pasak jo, čia eksponuojamuose laiškuose atsispindi pirmų trėmimų 1941 metais ir vėlesnių, vykdytų po Antrojo pasaulinio karo, istorija.

Plačiau skaitykite birželio 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video