2024/04/20

 

PIETŲ MIEGO REFORMA IŠJUDINO KUPIŠKIO RAJONO DARŽELIUS

Iniciatyvinė tėvų grupė siekia, kad pietų miego nenorintys darželinukai galėtų ilsėtis ne lovelėse, o užsiimdami ramiomis veiklomis, bet tokiai naujovei įgyvendinti reikės savivaldybių lėšų. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Šimtai tėvų iš visos Lietuvos susivienijo ir siekia, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankantys vaikai, jeigu nejaučia poreikio, galėtų neiti pietų pogulio.

Ta proga sujudo ir Kupiškio rajono darželiai – žadama tirti, ar reikalingos kitos poilsio formos.

Kristina VALYTĖ

Siekia lankstesnės tvarkos

Beveik tūkstantis tėvų iš visos šalies užsimojo pakeisti Lietuvos darželiuose vyraujančią privalomo pietų pogulio praktiką ir leisti vaikams ilsėtis pagal kiekvieno jų individualius poreikius.

Iniciatyvinė grupė kreipėsi į visas Lietuvos savivaldybes ir kitas atsakingas institucijas, ragindama imtis sisteminių pokyčių, nes dabartinė praktika esą pažeidžia ir vaikų teises, ir galiojančios Higienos normos reikalavimus.

Teigiama, kad dėl privalomo pietų pogulio kenčia ne tik vaiko fizinė ir emocinė gerovė, bet ir išbalansuojamas vaiko dienos ritmas.

Primiegoję darželyje vaikai eina vėlai miegoti vakare, dėl to ryte jiems būna sunku atsikelti, įsisuka užburtas nekokybiško ir nepakankamo poilsio ratas. Praktika vaikų nemigdyti, kai jie neturi tam fiziologinio poreikio, taikoma daugelyje Vakarų Europos šalių.

Pokyčių reikės

Kupiškio mokyklos „Varpelis“ direktorė Daiva Pečiukėnienė teigė, kad tokie pokyčiai reikalingi ir tik laiko klausimas, kada tai iškils aštriau, nes laikai keičiasi, keičiasi ir vaikai, ir tėvai.

„Mes jau dabar modeliuojame situaciją, kaip tai galėtų atrodyti. Jei atsiranda pietų miego nenorinčių vaikų grupelė, reikia, kad kažkas su jais užsiimtų, reikia atskirų patalpų ir galbūt papildomo etato, nes auklėtojai nepersiplėš“, – tvirtino direktorė.

Nors, anot D. Pečiukėnienės, darželiai ir dabar lanksčiai į tai žiūri. Auklėtojos niekuomet neliepia vaikams eiti pietų pogulio per prievartą, o gražiai paprašo prigulti, pailsinti rankas, kojas, akis ir dažnas mažylis užmiega.

Plačiau skaitykite birželio 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video