2024/04/20

 

KODĖL PALANGES PUOŠDAVO PELARGONIJOS

Močiutės nuo seno ant palangių laikydavo pelargonijų vazonėlius ne šiaip sau. Šis augalas atbaido muses Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Žiemą svajojame apie šiltą vasarą, maudynes ir buvimą žydinčios ir žaliuojančios gamtos prieglobstyje.

Erkių, uodų, musių, kitokių kraujasiurbių ir įkyrių vabzdžių su tomis svajonėmis nesiejame.

Jų vaizdas ištrintas iš atminties ar nugrūstas į pasąmonę. Bet ateina vasara ir šie gyviai kasdien gyvena prie žmonių.

Vėl turime ieškoti būdų, kaip nuo jų apsiginti, kaip apsaugoti savo sveikatą.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Gydytojos pastabos ir patarimai

Apie šią problemą paklausta Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Vida Pranckūnienė pirmiausia pabrėžė skiepų nuo erkinio encefalito svarbą. Tad reikėtų nepatingėti ir pasiskiepyti. Šiuo metu poliklinikoje skiepų, skirtų ir vaikams, ir suaugusiems, nuo erkinio encefalito yra užtektinai.

„Šią ligą platina erkės. Dabar pats jų aktyvaus sezono įkarštis. Jei žmogus neskiepytas, įsisiurbus erkinio encefalito užkratą nešiojančiai erkei, jo sveikatai gali būti labai liūdnų pasekmių. Nuo erkių galima apsikrėsti ir Laimo liga. Nuo šios ligos skiepų nėra, bet jos gydymas kitoks nei erkinio encefalito.

Svarbu nepražiopsoti Laimo ligos požymių. Vienas jų gali būti didoka rausva dėmė odoje, kur įsisiurbė erkė“, – sakė gydytoja ir pridūrė, kad erkių mažiau ten, kur nuolat pjaunama žolė.

Nuo kraujasiurbių vabzdžių ypač reikia saugoti mažus vaikus. V. Pranckūnienė prisiminė neseną atvejį iš savo darbo praktikos, kai atėjo pagalbos mama su mažu vaiku, kuris buvo taip sugeltas uodų, kad, rodos, sveikos vietos nesimatė.

Pašnekovė patikino, kad vaiko mama rūpestinga, tinkamai prižiūri savo mažylį, bet uodai jį baisiai sugėlė akimirksniu. Mama paliko kelioms minutėms vaiką vežimėlyje galudaržyje, o grįžusi rado virš jo spiečių uodų.

Plačiau skaitykite gegužės 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video