2024/03/29

 

PAGERBĖ ŠIMONIŲ GIRIOS PARTIZANUS

Kupiškio dviračių klubo išlydėtuvės į žygį „Golgotos keliu“. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Gegužės 21-ąją, Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, iš Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės išlydėti Kupiškio dviračių klubo, vadovaujamo Mariaus Narecko, atstovai į tradicinį dviračių žygį „Golgotos keliu“ Lietuvos partizanų kovų takais Šimonių girioje.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pasak Dalios Dyrienės, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkės, šių metų dviračių žygis skirtas Šimonių girioje veikusių Lietuvos partizanų atminimui.

Jo maršrutas driekėsi per 20 kilometrų. Žygyje dalyvavo ir rokiškėnai, anykštėnai, uteniškiai, vilniečiai, kiti pavieniai dviratininkai. Tą dieną kupiškėnai dviratininkai iš viso nuvažiavo 101 kilometrą.

Į šį žygį įsijungė ir jaunieji Kupiškio šauliai, savanoriai.

Žygio dalyviai Šimonių girioje aplankė Algimanto apygardos Šarūno ir Vaižganto partizanų rinktinių štabų bunkerių vietas, partizanų žūties vietas. Išgirdo daug įdomių istorijų apie Šimonių girioje veikusius partizanus, uždegė žvakutes ir padėjo gėlių partizanų žūties vietose.

Šio žygio gidu ir vedliu buvo anykštėnas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vyriausiasis istorikas Gintaras Vaičiūnas.

Jo išsamus ir profesionalus pasakojimas apie laisvės kovas sužavėjo visus žygio dalyvius.

Žygio pabaigoje Mikieriuose, partizanų žuvimo vietoje, aptarti įspūdžiai. Kupiškėnai savanoriai vaišino kareiviška koše. Skambėjo partizanų dainos.

Dviračių žygio „Golgotos keliu“ dalyviai Šimonių girioje prie partizanų bunkerio.
Nuotrauka iš asmeninio Dalios Dyrienės albumo
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video