2024/04/20

 

DEPRESIJOS PASIREIŠKIMAS PAGAL SEZONIŠKUMĄ

Atėjus šaltesniems sezonams, rudeniui ar žiemai, kai kurie žmonės jaučiasi labiau susijaudinę ir nieko nenori. Daug kas nežino, kad iš tikrųjų šios savybės gali būti depresijos tipo: sezoninės depresijos pradžia.

Yra žmonių, kurie dėl sutrumpėjusių dienų ir šviesos trūkumo gali skųstis energijos praradimu, nuotaikų kaita, padidėjusiu dirglumu ir net bendriniu nerimu. Šia prasme sezoninis afektinis sutrikimas (SAD) arba, kaip populiariai žinoma, sezoninė depresija, diagnozuojama kaip būklė, kai atsiranda depresijos simptomų, tiesiogiai susijusių su klimato kaita.

Depresijos sezoniškumo priežastys

Nors šiltuose kraštuose ji daugiausia pasireiškia debesuotomis vasaros dienomis ir mažiau saulėtu metų laiku, ji labiau paplitusi, šalyse tokiose kaip Suomija, Norvegija, Švedija, Lietuva nes dienos trumpesnės, o žiemą – mažiau šviesos valandų. Todėl ši liga gali būti siejama su svarbaus miegui hormono melatonino gamyba, o tai dėl sumažėjusio saulės spindulių kiekio ir dėl to vyraujančio ilgesnių naktų pakeičia biologinį laikrodį.

Taigi sezoninį afektinį sutrikimą galima laikyti, kad tai tam tikras sutrikimas, kuris kiekvienais metais prasideda ir baigiasi tam tikrą laiką, tačiau tai nereiškia, kad jis yra mažiau rimtas.

Biologinio laikrodžio paskirtis

Reguliuoti visus organizmo ritmus, tokius kaip liaukų gamyba, protinė ir psichinė veikla, medžiagų apykaita, apetitas ir nusiteikimas. Pagal šį scenarijų, kai tokį ritmą pakeičia išorinės aplinkybės, visas organizmas išsibalansuoja. Dėl to atsiranda didesnis vangumas, didesnis liūdesio jausmas, dirglumas, nuolatinis miego troškimas ir poreikis, per didelis nuovargis ir padidėjęs apetitas. Taigi, jei nesikišama į sezoninę depresiją, simptomai gali tęstis iki pavasario, o tai yra laikotarpis, kai šviesos dažnis yra didesnis.

Egzistuoja dar viena sezoninio afektinio sutrikimo forma, kai žmonės vasarą periodiškai serga depresija ir jiems pasireiškia priešingi žiemos depresijos simptomai. Be to, įrodymai, kad karštis sukelia vasaros depresiją, šiuo metu yra labai svarbūs ir turėtų būti įspėjimas žmonėms, ypač atsižvelgiant į visuotinį atšilimą ir atogrąžų šalių gyventojus. Kiekvienas depresijos porūšis yra rimtas ir turi pasekmių žmonėms, kuriems ji išsivysto. Todėl labai svarbu kreiptis pagalbos į specialistą, kad būtų galima nustatyti galimas problemas ir nustatyti teisingą diagnozę. Taipogi tai gali būti dvasios ir sielos specialistas, kurio pagalba tampa populiari.

SEOvoras inf. ir nuotrauka

Užs. Nr. 630

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video