2024/03/28

 

PIENININKYSTĖ IŠ RAJONO TRAUKIASI

Migonių kaimo ūkininkė, Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadovė Renata Vilimienė priėmė sunkų sprendimą – trauktis iš aktyvios pienininkystės. Nuotrauka iš pašnekovės asmeninio albumo

Įvairiomis protesto akcijomis pienininkai bandė atkreipti dėmesį į itin sudėtingą situaciją pieno sektoriuje. Tačiau pasiekti realios naudos sprendžiant krizę taip ir nepavyko. Žemės ūkio ministerija teskyrė 8 mln. eurų nuostoliams kompensuoti, tačiau net ši parama visų pieno gamintojų nepasieks. Nuleidę rankas, pastaraisiais metais vienas paskui kitą ūkininkai atsisako pieno ūkių.

Mūsų krašto žmonės – ne išimtis. Jie jau dairosi pirkėjų savo bandoms Lenkijoje.

Jurga BANIONIENĖ

Sprendimas – sunkus, bet neišvengiamas

Viena iš jų – Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadovė Renata Vilimienė. Savo feisbuko paskyroje ji neseniai pasidalino lauke besiganančių galvijų nuotraukomis ir paskelbė tokį įrašą.

„Paskutinės ganiavos pradžia. Jausmas – pyktis susimaišęs su bejėgiškumu, kad nieko negaliu pakeisti. Kiek jėgų ir pastangų įdėčiau, viskas perniek. Skaičiai niekada nemeluoja, o jie šiandien jau net į lygybės ženklą nebesueina“, – rašė ji.

Plačiau pašnekinta apie priimtą sprendimą atsisakyti aktyvios pienininkystės, R. Vilimienė teigė, kad jis brendo jau kuris laikas.

„Tokie sprendimai neateina per dieną, viskas po truputį kaupėsi. Aš užaugau prie karvių. Kiek save atsimenu, visada jos buvo – pas senelius, mamą. Su vyru esame laimingi dėl to, kad mūsų vaikai jau užaugę, savarankiški, kad jokių įsipareigojimų neturime.

Mūsų ūkis modernizuotas, daug įdirbio pastaruoju metu buvome įdėję į genetiką, pašarus, racionus, karvės duoda daug pieno, darbas padarytas didelis. Regis, beliko tik skinti vaisius. Tik kad tie vaisiai labai apkarto.

Galutinį sprendimą pasitraukti iš pienininkystės mes priėmėme jau pernai. Praėjusią vasarą nebekergėme karvių, galvojome, išmelšime ir parduosime. Bet pradėję melžti savo švedų žalmarges pamatėme, kad jos duoda po 9 tonas pieno, tiesiog pasidarė gaila tokią liniją sunaikinti ir atiduoti mėsai. Aš jas sukergiau, išgryninsiu bandą ir bandysiu rugpjūtį, liepą ieškoti, kas visą ją nupirks. Ji nėra labai didelė, apie 40 raguočių.

Pernai vasarą pieno supirkimo kainos dar buvo labai geros, bet vis tiek supratome, kad tai bus laikina. Kai kiti ūkininkai galvojo, kad kainos pagaliau stabilizavosi, mes matėme, kad nėra ko svajoti“, – kalbėjo R. Vilimienė.

Plačiau skaitykite gegužės 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kol konsrevai bus valdzioje —–tol jie griaus viska ir Lietuvos ekonomika,zemes uki .Baigs isvaryti zmones i kitas salis su begaliniais mokesciais ir draudimais.O infliacija,elektros kainos ? Begaline betvarke Lietuvoje,niekas uz nieka neatsakingas.Jei prilindo prie lovio —-tai ir semia i savo kisenes. Kur FNTT, STT, PROKURATURA????jJie nutildyti valdziazmogiu????

Rekomenduojami video