2024/04/25

 

SUKILĖLIUS PRIMINS TRYS ĄŽUOLIUKAI

Ąžuoliukų 1863 metų sukilimo 160-osioms metinėms atminti sodinimo dalyviai Mirabelio miške prie Muravjovo ąžuolo trūnėsių. Autorės nuotrauka

Šiemet sukanka 160 metų nuo 1863 metų sukilimo pradžios. Skapiškėnas miškininkas Vidmantas Markevičius su savo buvusiais mokiniais nusprendė ta proga Mirabelio miške prie sutrūnijusio ir nuvirtusio kelių šimtų metų senumo ąžuolo, vadinto Muravjovo vardu, pasodinti tris ąžuoliukus ir taip įamžinti vietą, susijusią su tuo sukilimu. Į ąžuoliukų sodinimo talką buvo pakviesti ir jaunieji šauliai iš Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos, vadovaujami mokytojo Dariaus Barono. Dalyvavo ir Kupiškio etnografijos muziejaus atstovės.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Trejų metų ąžuoliukus, išaugintus Aukštadvaryje miškininko Broniaus Mačernio iš seniausio Lietuvoje Stelmužės ąžuolo gilių, į Mirabelio mišką atvežė miškininkas Arnoldas Drutys.

Sodinimo vietas parinko miškininkystės specialistas Rolandas Pekarskas.

Sodinant šiuos medelius patarimų negailėjo ir miškininkas Algirdas Gasiūnas, ir šios idėjos autorius V. Markevičius.

Jaunieji šauliukai išmatavo senojo ąžuolo kamieno skersmenį ir nustatė, kad jis yra apie 170 cm. Pasak miškininkų, Muravjovo ąžuolas galėjo būti apie 500 metų senumo. Išpuvus kamienui jis nuvirto daugiau nei prieš trisdešimt metų.

Dar buvusią sveiką šio ąžuolo medieną išpjaustė ir išsivežiojo žmonės. Tų išpjovų vietos dar matyti baigiančiame sutrūnyti nuvirtusio ąžuolo kamiene.

Netoliese auga keletas ąžuolų. Vienam iš jų gali būti jau apie 100 metų. Anot miškininkų, šie medžiai tikėtina yra senojo Muravjovo ąžuolo vaikai, išaugę iš jo gilių.

Pasak R. Pekarsko, kilusio iš šio krašto, vaikystėje jis tėvui padėjo tą ąžuolą aptverti tvorele. Šalia dar buvo cementinis postamentas su lentele, kurioje buvo parašyta, kad šis ąžuolas yra saugomas valstybės. Dabar nebėra jokio ženklo. Kažkas net tą postamentą iškasė iš žemės ir jis guli netoliese numestas.

Plačiau skaitykite gegužės 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Miškininkas Vidmantas Markevičius papasakojo apie 1863 metų sukilimą ir augusio čia Muravjovo ąžuolo istoriją.
Autorės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video