2024/03/29

 

STEBISI REKOMENDACIJOMIS DĖL UKRAINOS SIMBOLIKOS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Lietuvos heraldikos komisijos rekomendacijos, raginančios nebenaudoti ukrainietiškos simbolikos institucijų socialinių tinklų paskyrose, Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytė-Nielsen nustebino.

Politikė nesutinka su parlamentui ir Vyriausybei išsiųstame rašte nurodoma pozicija, neva valstybės simbolių pakeitimas ukrainietiškais tegali būti trumpalaikis reiškinys.

Pasak Seimo vadovės, siekiant užtikrinti, kad karas Ukrainoje būtų trumpalaikis reiškinys, Lietuva privalo ir toliau solidarizuotis bei visais įmanomais būdais remti ukrainiečių kovą.

„Toje rekomendacijoje kalbama apie tai, kad tos palaikymas galimas kaip trumpalaikis, proginis reiškinys. Galima suprasti, kad tik išskirtinėmis aplinkybėmis.

Mano vertinimu, išskirtinės aplinkybės, kurios prasidėjo praėjusių metų vasario 24 d. Rusijai užpuolus Ukrainą – jos tęsiasi iki šios dienos. Ir tam, kad užtikrintumėme, kad karas Ukrainoje būtų kuo labiau trumpalaikis reiškinys, Lietuvoje mes turime išlaikyti dėmesį tam karui“, – Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Dar daugiau – dėmesys Ukrainai neturi silpnėti. Mes ir turime išlaikyti dėmesį ir pagalbą, solidarumą ir jo simbolinius ženklus lygiai taip pat, kaip ir pirmąją pilno masto karo dieną, kadangi tos aplinkybės, deja, nepasikeitė iki šiol. Brutalus karas vyksta Ukrainoje ir šiandien“, – teigė ji, akcentuodama, kad tokios pozicijos privalu laikytis iki Kyjivo pergalės prieš agresorių.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tvirtina, kad Ukrainos vėliavos spalvų naudojimas socialinėse Lietuvos institucijų paskyrose nėra heraldinių ženklų sukeitimas. Pasak politiko, tai yra moralinio palaikymo kovojantiems ukrainiečiams raiška.

„Visa tai, kas yra socialiniuose tinkluose, kur valstybės institucijos, palaikydamos Ukrainą deda Ukrainos simbolius, aš manau, kad tai yra daugiau moralinis palaikymas, o ne heraldinių ženklų sukeitimas. Todėl tai tikrai nėra heraldikos komisijos reikalas“, – LRT televizijai trečiadienį teigė A. Anušauskas.

ELTA primena, kad Lietuvos heraldikos komisija paragino Seimą ir Vyriausybę nebenaudoti Ukrainos simbolikos socialinių tinklų paskyrose.

Institucijoms adresuotame rašte, su kuriuo susipažino ir ELTA, nurodoma, kad komisija negali teigiamai vertinti oficialių Lietuvos institucijų simbolikos pakeitimo Ukrainos simbolika, nors taip ir yra reiškiamas palaikymas prieš Rusijos agresiją kovojantiems ukrainiečiams. Komisijos teigimu, simbolių pakeitimą galima būtų priimti tik kaip trumpalaikį reiškinį.

Be to, pasak komisijos, Lietuvos herbo uždėjimą ant Ukrainos simbolikos taip pat galima vertinti kaip nepagarbą Ukrainos simboliams, o heraldikos prasme tai reiškia ir „tam tikras nepageidaujamas pretenzijas“.

Heraldikos komisija teigia sulaukusi gyventojų skundų dėl galbūt netinkamo Lietuvos ir Ukrainos simbolikos naudojimo.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Oho kiek vatnikų šitame puslapyje.

    • Varyk į delfį. Ten tokiem kaip tu vaivorykštiniams pats tas :DDD

  • Senai reikėjo uždrausti ne tik keiksmažodžių lavina ant automobilių,bet ir vėliavas viešuose vietose ir būtinai TV. O apie šeimą net kalbėti nenoriu! Banda subinlaiziu. Tiek Amerikai tiek Europai. Jokio politinio stuburo nėra,o ir nebuvo! Kada pagaliau ateis valdžion išprusęs jaunimas su meisplautom smegenys? Į mediciną panašu ateina,o ivaldzia-kada?

  • Išmokyk durnių melstis. tai besimelsdamas kaktą į grindis susidaužys.

  • Lietuva yra su Ukraina. Lietuvos ir Ukrainos simboliai gali ir turi būti greta. Dabar Lietuvos neliko, yra tik Ukraina. Kodėl?

Rekomenduojami video