2024/04/20

 

„TRAMTATULIO“ KONKURSE – KUPIŠKĖNŲ SĖKMĖ

Šiųmečio „Tramtatulio“ nacionalinio rato dalyviai (iš kairės): Unė Banionytė, Kornelija Gumbaragytė, Tajus Bernatavičius. U. Banionytė tapo konkurso „Tramtatulis“ laureate, K. Gumbaragytė – diplomante. Autorės nuotrauka

Balandžio 29–30 dienomis Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje vyko dešimtą kartą rengiamo Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ nacionalinis ratas. Čia dalyvavo ir trys jaunieji kupiškėnai.

Jurga BANIONIENĖ

Per 200 dalyvių

Su savo mokytojomis, tėvais į Kauną važiavo šešiametė dainininkė Kornelija Gumbaragytė iš Kupiškio mokyklos „Varpelis“, kurią konkursui parengė mokytoja Vaida Kalamažnikienė, ir pasakotojai iš Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos – pirmaklasis Tajus Bernatavičius (mokyt. Dalia Kaktienė) ir penktokė Unė Banionytė (mokyt. Daiva Palionienė).

Į konkursą „Tramtatulis“, kuris šiemet skirtas Vilniaus – Lietuvos valstybės sostinės – 700 metų sukakčiai paminėti, susirinko šaunūs dainininkai, muzikantai ir pasakotojai, įveikę konkurso atrankinius regioninius, didžiųjų miestų ir užsienio lietuvių bendruomenių ratus. Juos atlydėjo ne tik mokytojai, bet ir artimųjų palaikymo komandos.

Vietiniuose ratuose dalyvavo per 700 vaikų ir moksleivių, regioniniuose, Vilniaus, Kauno miestų ir užsienio lietuvių bendruomenių (Lenkijos, Liuksemburgo, Norvegijos, Jungtinės Karalystės) – 465.

Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje dvi dienas dėl geriausiųjų vardo varžėsi iš visos Lietuvos suvažiavę gimtąja tarme pasakojantys, pavieniui ir grupėmis dainuojantys, tradiciniais styginiais, pučiamaisiais, dumpliniais instrumentais grojantys vaikai: pasakotojai, dainininkai, muzikantai. Iš viso – net 220 jaunųjų atlikėjų.

Tautiniais kostiumais pasipuošusiems vaikams netrūko dėmesio. Vokiečių turistams labai rūpėjo išsiaiškinti, kur jie dalyvauja.

Antrą kartą – laureatės vardas

Gegužės 4 dieną paskelbti konkurso nugalėtojai – 44 diplomantai ir 38 laureatai (pavieniai ir grupės) – talentingi mažieji pasakotojai, spalvingai įvairiomis tarmėmis perteikę gimtojo krašto savitumą atsispindinčias sakmes, pasakas, meistriškai tradicinę muziką groję muzikantai, liaudies dainas išraiškingai atlikę jaunieji dainininkai.

Vertinimo komisijos sprendimu, šauniausiais pasakotojais pripažinti 8 atlikėjai. Tarp jų – ir kupiškėnė U. Banionytė. Ji konkurso laureate tapo antrą kartą.

Mažoji dainininkė iš Kupiškio mokyklos „Varpelis“ K. Gumbaragytė – konkurso diplomantė.

„Tramtatulio“ laureatų koncertas vyks birželio 11 d. Vilniaus rotušėje.

Dešimtą kartą rengiamo konkurso „Tramtatulis“ tikslas – kviesti jaunąją kartą pažinti turtingą kultūros paveldą, domėtis ir saugoti savo krašto liaudies kūrybos savitumą, mokytis folkloro atlikimo – grojimo, dainavimo, pasakojimo ypatumų, atrasti save kaip asmenį, atlikėją tradicinių vertybių ir šiuolaikinio pasaulio dermėje.

Konkurso „Tramtatulis“ dalyviai kartu su juos parengusiomis mokytojomis Vaida Kalamažnikiene (iš kairės), Daiva Palioniene ir Dalia Kaktiene.
Jurgos Banionienės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video