2024/03/28

 

KAROLIS III KARŪNUOTAS JUNGTINĖS KARALYSTĖS KARALIUMI, O KAMILA – KARALIENE

Karalius ir karalienė pasirodė tautai Bakingamo rūmų balkone. EPA-ELTA nuotrauka

Karolis III šeštadienį buvo karūnuotas Jungtinės Karalystės ir 14 kitų Sandraugos karalysčių monarchu. Prieš tai didelę dalį savo gyvenimo jis buvo savo motinos velionės karalienės Elžbietos II įpėdinis.

Kenterberio arkivyskupui Justinui Welby karūnavus 74 metų Karolį, jis buvo pasveikintas šūksniais „Dieve, saugok karalių“ Vestminsterio abatijoje ir lauke susirinkusių minių.

Netrukus po to buvo karūnuota ir Karolio III žmona Kamila.

Londono Vestminsterio abatijoje Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby vainikavo Kamilą karalienės Marijos karūna.

Karalienė Kamila buvo patepta šventuoju aliejumi per karūnavimo ceremoniją visiems matant.

Kiek anksčiau, lygiai 12.02 val. (11.02 Grinvičo laiku) Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby uždėjo Karoliui III ant galvos auksinę Šv. Edvardo karūną – šventą ir senovinį monarcho valdžios simbolį.

Karolis buvo pateptas susirinkusiesiems nematant, už tripusio ekrano priešais Didįjį altorių, skambant pakiliai Hendelio himno „Kunigas Zadokas“, giedamo per visas karūnacijas nuo 1727 metų, melodijai.

Karalius Karolis III ir karalienė Kamila istorinę savo karūnavimo dieną užbaigė pasirodymu Bakingamo rūmų balkone, kad pareikštų padėką tautai.

Prie monarcho prisijungė Velso princas Williamas ir Velso princesė Catherine, jų vaikai princas George‘as, princesė Charlotte ir princas Louisas, taip pat garbės pažai.

Karališkoji šeima iš balkono stebėjo aviacijos paradą, kuris dėl prasto oro buvo sumažintas ir jame dalyvavo tik sraigtasparniai ir lėktuvai „Raudonosios strėlės“.

Šeima balkone praleido kiek mažiau nei 10 minučių ir grįžo į vidų, tačiau po akimirkos karalius ir karalienė vėl pasirodė ir sulaukė garsių šūksnių.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Jei karalių Charles III pavadinote Karoliu, tai karalienę Camilla, vadinkite Ramune. Atsimenu, anksčiau sakydavo Jurgis Vašingtonas 🙂

Rekomenduojami video