2024/04/25

 

GEGUŽĖ – VĖSI IR SAUSA

Kristinos Valytės nuotrauka

Orų kontrastais stebinęs balandis baigėsi. Būta ir staigaus atšilimo, ir šalnų.
Preliminarios gegužės prognozės rodo, kad pirma mėnesio pusė bus sausesnė, maloniais orais nudžiugins trečias mėnesio dešimtadienis.
Koks gi bus paskutinis pavasario mėnuo, papasakojo Biržų meteorologijos stoties vyriausiasis stebėtojas Bronius Medinis.

Jurga BANIONIENĖ

Balandis – šiltesnis

Anot pašnekovo, balandis buvo beveik pusantro laipsnio šiltesnis už klimato normą – vidutinė viso mėnesio oro temperatūra yra 8,5 laipsnio, norma – 7,1 laipsnio šilumos.

„Labiausiai šiltumu išsiskyrė antras mėnesio dešimtadienis, jis buvo net 3,5 laipsnio šiltesnis už klimato normą.

Bet paskutinės balandžio naktys nustebino nemaloniomis šalnomis, žemės paviršiuje būta ir apie 6 laipsnius šalčio. Dabar tokios tendencijos, klimato kaitai vykstant nors jis ir šiltėja, bet šalnų grafikas išlieka panašus arba net ir vėluoja.

Balandžio pabaiga dažnai būna šilta, arba net nuo pat mėnesio vidurio, kaip šįmet, paskubina augalus – anksčiau pradeda žydėti visi vaismedžiai, vaiskrūmiai. O kai pats žydėjimas prasideda, būtinai užpuola šalnos. Tai labiau jiems pakenkia.

Seniau pavasariai būdavo ne tokie ankstyvi, tad augalai pražysdavo po šalnų“, – kalbėjo B. Medinis.

Kritulių balandis pagailėjo, buvo sausesnis nei įprastai. Biržuose iškrito tik 45 proc. kritulių normos, Kupiškyje daugiau – apie 70 proc.

Plačiau skaitykite gegužės 4 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video