2024/04/20

 

MAISTO DAVINIAI – NE PAGALBA, O LEPINIMAS?

Socialinių pašalpų gavėjos, surenkančios maisto davinius, vos spėja suktis. Kristinos Valytės nuotrauka

„Tu gali atvykti atsiimti davinio nors ir apsirengęs „Versace“ drabužiais, bet jeigu tavo pajamos gana mažos, tau priklauso“, – aiškino Alizavos seniūnijos seniūnė Raminta Ribokaitė.

Pasak Alizavos seniūnijos seniūnės Ramintos Ribokaitės, šiuo metu seniūnijoje yra apie 700 maisto davinius gaunančių gyventojų. „Tu gali atvykti atsiimti davinio nors ir apsirengęs „Versace“ drabužiais, bet jeigu tavo pajamos gana mažos, tau priklauso“, – aiškino seniūnė.
Kristinos Valytės nuotrauka

Tačiau tokia maisto davinių, kas antrą mėnesį Europos Sąjungos skiriamų labiausiai nepasiturintiems žmonėms, tvarka dažną dirbantį ir paramos neprašantį žmogų pykdo, siūloma seniūnijoms atidžiau peržiūrėti davinių gavėjų sąrašus ir skurstančiais apsimetančius išbraukti.

Kristina VALYTĖ

Kruopomis vadina, o jų nėra

Pirmadienio rytą Alizavos seniūnijoje – sujudimas, automobilių pristatytas visas seniūnijos kiemas, rodos, nesibaigianti eilė žmonių. Mat tą dieną, kaip ir kitomis pastarosiomis dienomis, dalijami maisto daviniai labiausiai nepasiturintiems žmonėms. Kaip dažnas sakytų, kad eina į seniūniją kruopų pasiimti, tik kad naujausiame davinyje nėra nė pakelio kruopų.

„Pakelis ekologiško cukraus, indelis kondensuoto pieno, dvi skardinės vištienos konservų, viena kiaulienos konservų, indelis konservuotų pupelių, stiklainis burokėlių, kilogramas aukščiausios rūšies miltų, litras ekologiško aliejaus, pakelis makaronų ir pakelis sausainių“, – kas sudaro beveik 14 eurų vertės davinio turinį, išvardijo R. Ribokaitė.

Tiek priklauso vienam asmeniui, bet jei šeimoje, pavyzdžiui, yra keturi asmenys, tai gali išsinešti keturis kartus tiek. Žmonių tiek daug, kad davinius surenkančios socialinių pašalpų gavėjos vos spėja suktis.

„Daviniai kaskart įvairūs. Cukraus būna kas antrą kartą, aliejaus irgi. Kruopų irgi būna, bet ne kiekvieną kartą. Pupelių būna labai dažnai, sriubų ruošinių, sausainių. Prieš šventes prašmatnesnis davinys – riešutų ir razinų mišinys, kekso mišinys“, – pasakojo seniūnė.

Dykai gauna ir dar bamba

Pati kokybė, anot R. Ribokaitės, tikrai labai gera. Deja, yra ir tokių žmonių, kurie už dyką gautais produktais piktinasi, ateina nepatenkinti ir bamba, kad per prasta, nepatinka davinio sudėtis.

„Aš vadinu tai nepagarba maistui, juk tai labdara“, – pabrėžė seniūnė.

Plačiau skaitykite balandžio 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Naujame europiniame davinyje labiausiai nepasiturintiems žmonėms ir ekologiškas cukrus, ir ekologiškas aliejus, ir aukščiausios rūšies miltai, ir mėsos konservai, gamink, valgyk ir džiaukis, bet, pasirodo, yra ir besiraukančių, kad davinys per prastas, tas ar anas neskanu.
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Grįžti į Lietuvą atostogų, bet pirmas vaizdais toks: lietuviai tokiais automobiliais važinėja, jog ne kiekvienas europietis gali sau leisti tokios prabangos. Kalbu apie labiausiai matomą visuomenės grupę į kurią žiūrint atrodo, kad Lietuva „Stebuklų Kraštas“….
    Bet, deja, dešimtys tūkstančių žmonių sėdi namuose ir jų tiesiog nesimato, Tai ir senoliai, žmonės praradę sveikatą., bedarbiai….Jiems parama yra būtina!!! Gal tik dalis žmonių elgiasi nelabai gražiai, Bet vėl gi, patekus į spąstus be galimybės ištrūkti, kiekvienam žmogui ir greitai pradės „stogas važiuoti“. O dėl straipsnyje paminėtų drabužių, jie tikrai neparodo kad paramos ateina „turtuoliai“. Dažnai tai užsienyje gyvenančių šeimos narių ar giminaičių dovanos. Paklausite: tada kodėl tie žmonės pas juos nevažiuoja? Dėl tų pačių priežasčių – amžiaus, sveikatos….

    Beje, ko niekaip negaliu suprasti, iš kur pas lietuvius tokia neapykanta užsienyje gyvenantiems tautiečiams? Atvažiavus į Lietuvą būtinai reikia įsidėti lietuvišką SIM kortelę. Jei ne – už kiekvieną paslaugą „nuplėš“, kiek tik įmanoma. Pažiūrėkite statistiką kokius pinigus tie žmonės kasmet į Lietuvą perveda, kiek padeda, kad ir skurde gyvenantiems savo šeimų nariams.. Reikia tik džiaugtis, bet neapykanta baisi….
    Vos vieną pavyzdį pateiksiu: pernai vasarą keletui dienų reikėjo išsinuomoti butą Panevėžyje. Paskambinau, atsiliepia jauna mergina ir sako: – atsiprašau, bet nieko neturime. Supranti – sunku dabar – „privažiavę „VISOKIŲ“ 🙂

    Kad ir ką lietuviai apie save galvotų, bet realybė tokia – lietuviai yra viena iš baisiausių tautų Europoje. Tie patys lenkai, kurių lietuviai irgi nekenčia 🙂 – vieni kitiems padeda, visą laiką palaiko…. Ar lietuvių galvose kada nors kažkas pasikeis? – jokių šansų……………

    • Mielas(a) W, emigrantai į Lietuvą vaikams, tėvams persiunčia virš milijardo €. Lietuvoje daugėja pinigų, tuo pačiu didėja infliacija. Viskas brangsta. Visi Jūsų pinigai nueina Numai ir Dunduliui.

  • Mano pajamos neįprastos. Bet tai produktai, kokius perku už savo pinigus ir dar daug ką užsiauginu darže, konservuoju, arbatai žolelių prisirenka laukuose. Iš tiek miltų beveik 2 kg bulių išeina. Dirbkit, netingit.

  • O kas gi pagal tave tuos akmenis pas ukininkus renka jei ne sitie „valkatos ir ubagai“? Gal Stichijų Bardauskas su seimo nariais?

  • Dainiau, ar suvoki ka parasei?Dziaukis ir sakyk ACIU ,kad tiek gauni nemokamai..

  • Ko jus neduodat arbatos, kavos, desros, mesos gaminiu, koncervuotu agurku, uogienes, vienas slalikelis burokeliu pasityciojimss, o tuos vistienos koncervus duokit sunim est, kam tie miltai daugelui jie nereikalingi.

    • Dar matai jiems prie bambalių per prasta , užkanda nereikia ten niekam jų davinėti tegul eina dirbti tie mėlynianosiai niekas dabar Lietuvoje nebadauja nuolat didėja išmokos,pensijos tik rusiška propoganda apmokami vatnikai kelia sumaištį ir tie kurie visą gyvenimą parazitavo,gėrė ant senatvės pamatė,kad kokie jie vargšai šelpikt juos -mes badaujam ,o veideliai rašaliniai

    • Miltai nereikalingi? o nebandet blynu vaikams kepti, koldunu patys gaminti, o ne laukti gauti? Aplamai dirbti ir uzsidirbti.

    • Žolelių arbatai prašom pasirinkti per vasarą ir padidžiovinti. O be kavos galima gyventi.

    • Žinai Pačiulpaite, boba esi, tarp kojų darbo priemonę turi, Gausi ir kavos ir dešros. Badu nenumirsi.

      • Seni ne tau sprest ka as galiu, esi nukrioses jau sesis rodo pas tave, man nereikia tu maisto paketu, pati turiu ko reikia. Geda valstybei kad tokius paketus duoda, geda musu verslininkam, ukininkam kad moka tokias varganas algas, jie prie sito viso prisidejo kad tokiu daugetu jiem tai palanku

        • Jei nereikia maisto paketų, tai kodėl toks rūpestis? Eik dirbti, valkata. Rašyti mokykloje neišmokai…

  • Ekologiški, aukščiausios rūšies, naudojami geriausiuose pasaulio restoranuose Juk visų tu produktų duodama tik po 1 vieneta. Is esmes tai suaugusio zmogaus maistas max. 2 dienoms, čia pasityciojimas, o ne paramos skyrimas

    • Man to pasityčiojimo neduoda. Tenka pačiam užsidirbt. Ir dar tiems visuomenės parazitams uždirbti. Šitie ubagai neis pas ūkininką akmenų rinkti. Lengviau ištiesti ranką ir keikti valdžią.. Remti reikia tik neįgaliuosius ir nusenusius žmones. Kiti, savo ėdesiui gali užsidirbti. Valkatos, net bulvių nepasisodina.

    • Mano nuomone tokia :paukščiai ir gyvūnai save ir savo jauniklius išmaitina. O tai žmogus, turintis protą, rankas ir kojas jau net to nebesugeba ??? Galima remti tik apleistus senukus ir be sveikatos žmones, o darbingi privalo dirbti ir užsidirbti, o ne tykoti už dyką gauti. Kai matom, kad jauniems ir stipriems ne sarmata eiti ir imti tuos “paketus“, trūksta žodžių. O kur dar visokios pašalpos, kompensacijos, nuolaidos, nemokamas maitinimas ir t.t.

Rekomenduojami video