2024/04/28

 

PERSPĖJA: NEMOKĖKITE AVANSO, KOL NEMATĖTE, AR PARDUODAMA PREKĖ IŠ TIKRŲJŲ EGZISTUOJA

Kristinos Valytės nuotrauka

Balandžio 24 d. į Kupiškio rajono policijos komisariatą kreipėsi vyras, kuris nurodė, kad rado skelbimą apie parduodamą butą Kupiškio mieste ir į pardavėjo nurodytą banko sąskaitą pervedė 500 eurų avansą. Vėliau pradėjęs atidžiau žiūrėti skelbime pateiktas nuotraukas ir vaizdus maps.lt pastebėjo, kad namas nuotraukose yra renovuotas, o realybėje – ne.

Su tariamu pardavėju daugiau nepavyko susisiekti.

Tą pačią dieną į Kupiškio rajono policijos komisariatą kreipėsi moteris, kuri nurodė, kad rado skelbimą apie parduodamą butą Kupiškio mieste.

Į pardavėjo nurodytą banko sąskaitą ji pervedė 1 000 eurų avansą. Vėliau jos buvo paprašyta pervesti dar 500 eurų, tačiau moteris nuėjo apžiūrėti buto nurodytu adresu ir sužinojo, kad asmenys, gyvenantys bute, jo neparduoda, o nuotraukos, kurios buvo įkeltos socialiniame tinkle „Facebook“, neatitinka realybės. 

Būkite atsargūs ir įsidėmėkite:

– pinigus mokėkite tik tada, kai įsitikinote, kad parduodamas daiktas egzistuoja, ir kai jį pamatote;

– perduodami pinigus (avansą), užfiksuokite šį faktą – pasirašykite pakvitavimą, t. y. raštą, liudijantį apie pinigų gavimą ir perdavimą, ir būtinai vieną egzempliorių pasilikite;

– sudarydami sutartį, patikrinkite, su kuo ją sudarote, paprašykite parodyti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, kad žinotumėte, jog bendraujate tikrai su tuo žmogumi, kuris yra priešais Jus;

– neatskleiskite savo asmens duomenų, niekada niekam nesiųskite savo asmens tapatybės dokumento kopijų, nuotraukų, nes negalite žinoti, kam šie duomenys gali būti panaudoti;

– prieš pirkdami (ar išsinuomodami) automobilį, būstą ar sodybą, medžio pjuvenų briketus ar kitus daiktus, perskaitykite atsiliepimus apie teikiamas paslaugas, įmonę, žmogų;

– palyginkite nuomos rinkos kainą, ar ji reali, ar gerokai mažesnė už įprastą, prisiminkite, kad itin žema nuomos kaina gali pranašauti pavojų.

Nepriimkite sprendimų skubotai, nes dėl to galite patirti didelių finansinių nuostolių. Jeigu kyla įtarimų, esate skubinami, nematėte prekės, geriau pinigų neperveskite. Įspėkite artimuosius apie galimus sukčiavimus naudojantis elektronine prekyba pasidalydami su jais šia informacija.

Jei nukentėjote nuo sukčių, informuokite policijos pareigūnus telefonu 112 arba naudodamiesi elektroninėmis paslaugomis www.epolicija.lt.

Ineta BARONAITĖ,

Kupiškio rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnioji tyrėja

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video