2024/04/27

 

MONIKOS PATARIMAI, KAIP ĮDARBINTI PINIGUS

Monika Lenčickaitė gana anksti suprato, kad save norėtų realizuoti dirbdama finansų sektoriuje. Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Kraštietė Monika Lenčickaitė nuo paauglystės buvo aktyvi – greitai įsitraukė į Kupiškio jaunimo centro veiklą. Merginą ypač domino verslumas, rinkodara. Kūrybinių industrijų, komunikacijos bakalauro laipsnį įgijusi Monika šiandien yra startuolio „Profitus“ komandos narė. Prieš kelerius metus į savo rankas perėmusi rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vairą ji sėkmingai kopia karjeros laiptais.

Aktyvi finansinė edukacija yra didelė jos kasdienybės dalis, savo įgytą patirtį M. Lenčickaitė perteikė ir gimtojo krašto jaunimui – neseniai ji Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniams pasakojo apie investavimą. Plačiau apie tai, apie asmeninius pomėgius ir pasiekimus ji mielai sutiko papasakoti ir laikraščio skaitytojams.

Jurga BANIONIENĖ

Monika, papasakok apie save. Kuo domėjaisi, kol gyvenai ir mokeisi Kupiškyje?

Nuo mažens buvau linkusi susirasti veiklos pati. Namuose mama sukūrė tokią aplinką, kad visada buvo galima užsiimti kūryba, turėjau didelį palaikymą. Mėgau kurti įvairius rankdarbius, o piešimui netgi buvome dedikavę visą sieną namuose, perpiešdavau įvairių knygų veikėjus. Įsigijus pirmą kompiuterį tai išaugo į grafinio dizaino įgūdžius, kurie šiandien yra mano kasdienybės dalis.

Laisvalaikis visuomet buvo apie verslumą ir kompetencijų ugdymą.

Paauglystėje pradėjau lankytis Kupiškio jaunimo centre, įstojau į nevyriausybinę organizaciją, kartu vykdėme Europos Sąjungos remiamus jaunimo vietinius ir tarptautinių mainų projektus.

Iki šiol nepaprastai džiaugiuosi prisijungusi ir sutikusi tuometinę Jaunimo centro direktorę Gailą Matulytę. Kartu daug keliavome, teko susipažinti su jaunimu iš įvairių Europos šalių, turėjome projektų demokratijos, ekonomikos, tvarumo temomis. Čia skaičiau ir pirmus savo pranešimus, rašiau pirmą tarptautinį projektą.

Teko apsilankyti ir įvairiuose verslumo, rinkodaros, viešųjų ryšių mokymuose, tai išplėtė mano akiratį ir padėjo suprasti, kad kiekvieno žmogaus galimybės neribotos, tereikia įdėti pastangų ir domėtis.

Monika skaitė pranešimą ir dalyvavo diskusijoje „Lietuvos Davose 2023“ (specialioje kūrybinių industrijų sesijoje – aut. past). Ji pasakojo, kaip sutelktinis finansavimas prisideda prie finansinės gerovės visuomenei kūrimo.

Kaip pasisuko Tavo kelias baigus mokyklą? Kokią specialybę pasirinkai? Kokias galimybes atvėrė studijos?

Man įdomu viskas, todėl rinktis studijų programą buvo labai nelengva. Viena žinojau – studijuosiu universitete. Ieškojau tokios programos, kur būtų kuo daugiau universaliai pritaikomų krypčių, svarbu buvo ir didesnis dėmesys profesinei anglų kalbai. Pasirinkau kūrybines industrijas tuometiniame Vilniaus Gedimino technikos universitete, nes peržiūrėjusi programą supratau, kad galėsiu būti, kuo tik norėsiu, studijos – nuo verslumo pagrindų, apskaitos iki masinės komunikacijos teorijos ir net braižybos.

Vilnius Tech įgijau kūrybinių industrijų, komunikacijos bakalauro laipsnį. Studijuojant neretai teko girdėti, kad kūrybinėse industrijose kiekviename semestre mokoma naujų dalykų, visko po truputį, tačiau pernelyg detaliai neįsigilinama į jokią konkrečią sritį.

Dalis studentų tikėjosi daugiau konkretumo ir atsakymų, kuo jiems būti. Kitaip tariant, nepanešė atsakomybės kurti savo ateitį patiems, o man būtent ta laisvė ir buvo didžiausias pliusas. Susipažinau su projektų rašymu, kino industrija, tyrimų metodikomis, 3D modeliavimu, reklamos planavimu, gamyba, komunikacijos teorija, vizualinio identiteto kūrimu, verslo pagrindais, kompleksiniais projektais ir t. t. Šiandien į kokią poziciją ar situaciją rinkodaroje bepakliūčiau – randu sprendimą.

Studijos atvėrė daug galimybių, padėjo suburti pažinčių ratą. Čia galėjau praktiškai iškart pritaikyti įgytas žinias, dalyvauti senato ir fakulteto posėdžiuose, organizuoti įvairius fakulteto renginius, pirmakursių stovyklas ir pan.

Šiandien dirbant komunikacijos ar rinkodaros srityje nepakanka vadovautis vadovėline medžiaga – privalu nuolat domėtis inovacijomis, tobulinti kompetencijas ir gebėti prisitaikyti prie įvairių situacijų. Būtent to universitete ir išmokau – greitai ir kūrybiškai ieškoti sprendimų įvairiose situacijose.

Plačiau skaitykite balandžio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Su Kupiškio jaunimo centro lankytojais Monikai teko įgyvendinti įvairius projektus.
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Miela Monikute, kažkaip nepanašu, kad iš savo algelės darytumėte mega investicijas. Nemokykite seno tėvo pst..

    • Nemomink mokinto nes gausi bi… rauginta

Rekomenduojami video