2024/03/28

 

KITĄ SAVAITĘ – TRIJŲ DIENŲ SAVAITGALIS

Gegužės 1 d. švenčiama Tarptautinė darbo diena. Pixabay nuotrauka

Kitas savaitgalis – trijų dienų, kadangi gegužės 1 d. švenčiama Tarptautinė darbo diena.

Ji skirta darbuotojams pagerbti, atkreipti dėmesį į jų teises, pasirūpinti jų gerove, tačiau dalies visuomenės yra siejama su sovietmečiu.

Dėl šios priežasties atsisakyti jos pernai rudenį pasiūlė Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Andrius Bagdonas ir Simonas Gentvilas. Vietoje to darbuotojams jie paragino suteikti papildomą atostogų dieną.

Jeigu tam Seimas pritartų, Gegužės 1-oji taptų tik atmintina darbo diena, tačiau darbuotojams padidėtų kasmetinių atostogų dienų skaičius iki 21 darbo dienos – būtų galimybė laisvai pasirinkti, kada pasinaudoti papildoma atostogų diena.

Seimo narių A. Bagdono ir S. Gentvilo teigimu, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, Gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine valstybės praeitimi.

Jų teigimu, šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, o ne minėjimams.

Vis dėlto, šis Darbo kodekso ir Atmintinų dienų įstatymo projektas yra strigęs Seime. Jo nepalaikė opozicija, kurios iniciatyva klausimas buvo dukart išbrauktas iš plenarinių posėdžių darbotvarkės.

Seimo socialdemokratai Liberalų sąjūdžio atstovų pasiūlymą yra pavadinę populistiniu, esą Gegužės 1-oji nėra sovietinė šventė. Pasak jų, ši diena yra nedarbo diena daugelyje šalių, pavyzdžiui, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje, Belgijoje, o Lietuvoje buvo minima tarpukariu.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Linas Kukuraitis yra sakęs, kad svarstymai išbraukti Tarptautinę darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo prilygsta „teigimui, kad Lietuvoje jau visų dirbančiųjų teisės užtikrintos“.

„Sekant tokia kolegų Seimo narių logika, visas šventes, tai pat ir gražiausias religines bei šeimos šventes, galima būtų priskirti kiekvieno individualioms atostogoms“, – sakė jis.

Mišrios Seimo narių grupės narė Rita Tamašunienė yra užsiminusi, kad liberalų iniciatyva – diskutuotina, tačiau asmeniškai palaikytų pasiūlymą šventine diena skelbti Gegužės 3-iąją, kuri žymi 1791 m. paskelbtą rašytinę Abiejų Tautų Respublikos Konstituciją – pirmąją rašytinę konstituciją Europoje.

Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė yra teigusi, jog šis klausimas tikrai gali būti svarstomas, bet jis nėra pirmaeilis. Pati idėja jai neatrodo atmestina, kadangi, anot jos, Tarptautinė darbo diena beveik nešvenčiama.

Gegužės pirmąją taip pat minima Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą diena.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video