2024/04/28

 

VALDININKAI PRITARTŲ, O PREKYBININKAI ABEJOJA

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo atšaukti draudimą prekybininkams parduoti maistą, kurio galiojimas baigėsi ir jis nepraradęs skonio ir išvaizdos. Taip siekiama sumažinti maisto švaistymą. Užvirė diskusija, ar leisti pardavinėti maistą, kurio galiojimas pasibaigė. Kristinos Valytės nuotrauka

Lietuvoje išmetama daug maisto. Siekiant šį dalyką pristabdyti, veiksmų ėmėsi ir politikai. Vienas jų pasiūlytų būdų pasiekti šios srities permainų – atšaukti draudimą prekybininkams parduoti maistą, kurio galiojimas baigiasi. Tokį pasiūlymą pateikė Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Jos parengtos dviejų įstatymų pataisos pateiktos viešam svarstymui.

Ar tokį sumanymą galima įgyvendinti? Ką apie tai mano Kupiškio prekybininkai ir valdžios atstovai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Vertina nevienareikšmiškai

Toks politikų pasiūlymas yra gana prieštaringas ir iki galo neparengtas. Taip mano UAB „Bočiupis“ direktorius Vilius Valintėlis.

Pasak jo, maisto produktais prekiaujantys verslininkai atsakingi ir už žmonių sveikatą. Kažkodėl apie tai diskusijose šiuo klausimu mažai kalbama.

„Sveikatos reikalai tarsi nustumiami tolyn. Abejoju, ar tai teisinga. Jei bus įteisintas maisto, kurio galiojimo laikas baigėsi, pardavimas, tai gal reikės atskirų lentynų jam sudėti. Tokius produktus turėsime perkainoti. Taigi bus papildomos administracinės veiklos. Vis dėlto iki galo neįsivaizduoju, kaip šių produktų prekybą reikėtų administruoti. Kažin, ar tam pritartų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Ilgesnio galiojimo maisto produktus gal ir būtų galima pardavinėti kurį laiką pasibaigus jų galiojimo laikui. Tai, pvz., kruopos, miltai, kai kurie konservuoti produktai. Žuvies, mėsos produktus, kurių galiojimo laikas baigėsi, pavojinga žmonėms vartoti maistui“, – kalbėjo pašnekovas.

V. Valintėlis taip pat mano, kad tokios priemonės nelabai padės tausoti maisto produktus. Jei žmogus neturi įpročio taupyti maistą, pirkti jo tiek, kiek suvartoja, gero rezultato nereikėtų tikėtis ir pakeitus jo pardavimo taisykles.

Plačiau skaitykite balandžio 15 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Pas mus maisto davinius gauna visi kas paprašo ,o kitur yra nustatyta ra nuo kiek pajamų priklauso,kodėl taip yra atsakykit kas už tai atsakingasū

Rekomenduojami video