2024/04/29

 

ETNOGRAFIJOS MUZIEJUJE ATGIJO SENOJI MOKYKLA

Jaunieji aktoriai tapo senosios mokyklos mokiniais.

2023 metai Kupiškio etnografijos muziejui ypatingi – švenčiamas trigubas jubiliejus – 200 metų muziejaus pastatui, 80 metų – pačiam Etnografijos muziejui ir 10 metų ekspozicijai. Šioms sukaktims skirtų įvairių renginių bus ne vienas.

Jubiliejinių metų paminėjimas pradėtas prieš Velykas atidarius parodą „Senoji mokykla“.

Giedrės Zuozienės suburti vaikai tapo senosios mokyklos mokiniais ir teatralizuotu vaidinimu atskleidė, kaip atrodė pamoka prieš 200 metų.
Autorės nuotraukos

Jurga BANIONIENĖ

Gyva pamoka

Renginio vedėja, Kupiškio etnografijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja, vyr. fondų saugotoja Giedrė Zuozienė, kalbėjo, kad 1823 m. bažnyčios sklype buvo pastatytas šis akmens mūro pastatas, kuriame dabar veikia Kupiškio etnografijos muziejus.

Jo statyba rūpinosi Ukmergės apskrities mokyklų globėjas Feliksas Siesickis. Jis parašė laišką tuometiniam Vilniaus švietimo apygardos kuratoriui, Kupiškio krašto valdytojui Adomui Čartoriskiui ir pasiūlė steigti pradinę mokyklą Kupiškio dvare, argumentuodamas tuo, kad toks faktas teigiamai paveiktų apylinkės dvarininkus. A. Čartoriskis atsakė, kad seniai apie tai galvoja, ir raštu įsakė paieškoti lėšų mokyklai išlaikyti.

Kad į parodos atidarymą atėjusiems žmonėms būtų lengviau įsivaizduoti, kaip ta mokykla atrodė, muziejininkai pamėgino atkurti jos klasę prieš du šimtus metų. G. Zuozienės suburti vaikai – ir darželinukai, ir pradinukai, ir vyresni, tapo senosios mokyklos mokiniais ir suvaidino pamoką.

Lankasterio sistemos mokykla

G. Zuozienė pasakojo, kad šios pradinės mokyklos, vadintos parapine, pastato vidus pritaikytas Lankasterio sistemos mokyklos reikalavimams, patalpoje buvo viena erdvi klasė, kitos dvi patalpos skirtos mokytojo butui.

Plačiau skaitykite balandžio 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video