2024/04/18

 

PASMERKĖ RUSIJOS „ŽVĖRIS“, NUKIRSDINUSIUS BELAISVĮ UKRAINIETĮ KARĮ

Unsplash nuotrauka

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pasmerkė Rusijos „žvėris“, jis tai paskelbė socialiniuose tinkluose pasirodžius vaizdo įrašui, tariamai rodančiam, kaip nukirsdinamas į nelaisvę patekęs ukrainietis karys.

„Yra dalykų, kurių niekas pasaulyje negali ignoruoti: kaip lengvai šie žvėrys žudo (…) mes nieko nepamiršime ir neatleisime žudikams“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė V. Zelenskis, pažadėjęs garantuoti teisingumą savo karo draskomai tautai.

V. Zelenskis pridūrė, kad ukrainiečio belaisvio egzekucija nėra atsitiktinumas ar pavienis epizodas, nes Ukraina jau „tūkstančius kartų“ regėjo neįsivaizduojamus žiaurumus, tai jau vyko Bučoje ir kitur.

Minutės ir 40 sekundžių trukmės vaizdo įraše matyti, kaip maskuojamais drabužiais vilkintis kaukėtas vyras nupjauna galvą kitam uniformuotam vyrui. Girdėti balsai, rusiškai skatinantys galvažudį. Po to sakoma, kad galvą reikia nusiųsti „viršininkui“. Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti aukos liemenė su ukrainietišku trišakiu.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba absurdu pavadino tai, kad Rusija pirmininkauja Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, kai Rusijos kareiviai vykdo tokius žiaurumus karo belaisviams.

„Internete plinta siaubingas vaizdo įrašas, kuriame Rusijos kareiviai nupjauna galvą karo belaisviui ukrainiečiui. Absurdiška, kad Rusija, blogesnė už „Islamo valstybę“, pirmininkauja JT Saugumo Tarybai. Rusijos teroristai turi būti išspirti lauk iš Ukrainos ir Jungtinių Tautų bei atsakyti už savo nusikaltimus“, – tviteryje parašė D. Kuleba, pranešė „Ukrinform“.

Anksčiau Ukrainos prezidento kanceliarijos viršininko patarėja Daria Zarivna sakė, kad vaizdo įrašas, kaip Ukrainos kariui nupjaunama galva, paviešintas bauginimo tikslais.

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose buvo paskelbti du vaizdo įrašai, tariamai rodantys Ukrainos gynėjų nukirsdinimą. Pasak CNN, panašu, kad vaizdo įrašuose rodomi atskiri atvejai. Vienas jų galėjo būti nufilmuotas visai neseniai, o kitas, sprendžiant iš matomos žalumos, atrodo lyg filmuotas vasarą.

Pirmąjį vaizdo įrašą nufilmavo Rusijos „Vagner“ grupuotės samdiniai, jame matyti dviejų nukirsdintų Ukrainos karių kūnai, gulintys ant žemės prie sunaikintos karinės transporto priemonės. Antrasis vaizdo įrašas labai neryškus, jame matyti, kaip Rusijos kareivis peiliu nurėžia galvą Ukrainos kariui.

Pranešta, kad Ukrainos valstybės saugumo tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šio vaizdo įrašo, Ukrainos teisėsaugos institucijos siekia nustatyti šį baisų nusikaltimą įvykdžiusius asmenis.

ELTA

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Gal galite dar tiksliau aprašinėti? Atsirastų tikriausiai norinčių pakartoti… Juj dirbate ne dėl žmonių, o dėl senascijų? Net nemąstote, kiek gali skaityti agresyvių nestabilių būtybių.

Rekomenduojami video