2024/04/18

 

ŠIŲ DIENŲ BURTAŽODŽIAI

Metanojos Žilėnaitės nuotrauka iš redakcijos archyvo
Banguolė Aleknienė-Andrijauskė, žurnalistė

Iki šiol akyse stovi Panevėžio autobusų stotyje matytas besimeldžiančio Alachui vyriškio vaizdas.

Vyras pasitiesė maldos kilimėlį šalia aptvertos balta plastikine plėvele statybvietės ir atliko savo ritualą. Vėliau pakilęs ramiai nužingsniavo į jo ir kitų keleivių laukiantį tarpmiestinį autobusą.

Keičiasi laikai. Multikultūriškumo randasi vis daugiau.

Musulmonų sunitų tikybos pamokos gali būti vedamos 1–12 klasėse jau nuo kitų mokslo metų, jei bus šį dalyką pasirinkusių mokinių. Taigi viešumoje besimeldžiančių musulmonų galime išvysti ir daugiau.

Ar esame tam pasirengę? Pro autobusų stoties langą besimeldžiantį prie statybvietės vyrą stebintys žmonės garsiai nerodė savo nuostabos.
Tik vienas kitą pabaksnodami atkreipė dėmesį į maldininką. Kažkas pašnibždomis persimetė vienu kitu žodžiu ir tiek.

Matyt, nėra kuo stebėtis, žmonės yra matę pasaulio, be to, vis daugiau žmonių savęs nelaiko religingais arba tik formaliai priskiria save kažkuriam tikėjimui.

Giliai tikintys žmonės jiems atrodo tarsi kažkokia iškasena. Juk dvidešimt pirmas amžius, robotizacija, dirbtinis intelektas, kur ten tam barzdotam Dievui vietą berasti. O kažkas moka visa tai suderinti ir rasti Dievą net statybvietėje.

Ar savo Dievulį išsaugosime apytuštėse bažnyčiose? Ar to mums reikia? Sakoma, gera vieta tuščia nebūna.

Reta dabar katalikiškų šeimų, kur prieš valgį persižegnojama, prieš miegą sukalbama maldelė, padėkojama Dievui už praėjusią dieną.

Bet kažkodėl dar norime tuoktis bažnyčioje, krikštyti vaikus. Visgi dar reikia palaiminimo iš Aukščiau, nors ir neįsisąmoninto, nepažinto, gal nujaučiamo, gal dėl visa ko. Nors apsidrausti ne visada pavyksta.

Labai vaizdžiai tokį požiūrį atspindi neseniai matytas jauno kino režisieriaus Tito Lauciaus filmas „Paradas“, kupinas ironijos ir švelnaus humoro. Po visų vargų nutraukus bažnytinę santuoką, vėl norima bristi į tą pačią upę su kitu partneriu.

Dabar esame linkę išpažinti emocinį intelektą. Gal taip reiškiasi mūsų tikėjimas, per kurį galėtume išgelbėti ir savo Dievulį, nustumtą į tamsiausią kampą.

O jei dar pasitelksime viešuosius ryšius, visokius nuomonės formuotojus ir kitus modernizmo guru ir t. t. Nežinia, kaip bus. Turėtų suveikti. Tik reikia žinoti šių dienų burtažodžius.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video