2024/04/16

 

DEKORATYVINIO ŽELDINIMO SPECIALISTĖ PATARIA, KAIP PERSODINTI PINIGŲ MEDĮ

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Pavasaris – tinkamiausias laikas persodinti vazoninius kambarinius augalus. Kaip persodinti vieną populiariausių kambarinių augalų – zamiokulką, kitaip dar vadinamą pinigų medžiu, pataria Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro dekoratyvinio želdinimo profesijos mokytoja Živilė Večerskienė.

Šis augalas nelepus, daugelis jį auginančių žmonių įsitikinę, kad jis neša laimę ir finansinę sėkmę, bet, anot želdinimo specialistės, tik tinkamai persodintas ir prižiūrėtas pinigų medis gali džiuginti savo išvaizda ir kitais privalumais.

Persodinant augalą rekomenduojama mūvėti pirštines, kadangi visose šio augalo dalyse yra nuodingų sulčių, kurios gali sudirginti odą.

Tinkamas vazonas ir drenažo sluoksnis

Persodinant pinigų medį reikia turėti vos keliais centimetrais didesnį vazoną nei augalas augo prieš tai. Brandų augalą rekomenduojama persodinti kas dvejus metus į vazoną su skylėmis dugne, kad būtų išvengta perlaistymo. Jei vazonas neturi angos dugne, būtina naudoti gerą drenažo sluoksnį, kuris sugers vandens perteklių.

Specialistė rekomenduoja ant drenažo viršaus uždėti ir filtravimo sluoksnį, kad naudojama žemė nesukristų į patį drenažą ir augalo šaknys galėtų laisvai kvėpuoti. Drenažas padeda sureguliuoti dirvos drėgmę ir apsaugoti šaknis nuo puvimo.

Jei pastebėjote, kad augalo lapai pradeda gelsti arba ant jų atsiranda rudų dėmių, paprastai yra šaknų puvimo simptomai.

Persodinimo žemė

Želdinimo specialistė persodinimui pataria pirkti universalią žemę kambariniams augalams. Ji lengva, prisotinta trąšomis, tad ką tik persodinto augalo nereikia tręšti bent mėnesį ar ilgiau.

Anot Ž. Večerskienės, pinigų medis nereikalauja išskirtinio tręšimo. Jis negausiai tręšiamas nuo balandžio iki rugpjūčio kartą per dvi savaites. Puikiai tręšimui tinka sukulentų trąšos.

Persodinus – nelaistyti

Kadangi šis augalas yra kilęs iš Pietų Afrikos, jam didelė drėgmė nereikalinga. Pinigų medis stiebuose, lapuose ir šaknyse geba kaupti drėgmę, kurią jis naudoja sausros metu.

Pinigų medį geriau laistyti rečiau nei perlaistyti. Jis lengviau toleruoja sausrą nei vazone stovintį vandenį, kuris gali sukelti šaknų žuvimą ir stiebo puvinio susidarymą.

Laistyti rekomenduojama tik visiškai išdžiuvus žemei, o žiemą – ne dažniau kaip 1 ar 2 kartus per savaitę.

Šio augalo taip pat nebūtina purkšti vandeniu, nors purškimas jam jokios žalos taip pat nepadarytų.

Anot želdinimo specialistės, augalo laistymui tinka minkštas vanduo, bet dėl patogumo dažniausiai laistomas kambario temperatūros vandeniu, kurį per naktį reikėtų palaikyti ir tik tuomet laistyti.  

Persodinus augalą iš karto jo laistyti nereikėtų. Tai rekomenduojama padaryti po kelių dienų ar netgi savaitės. Įdomu ir tai, kad šiam augalui nereikalinga ir oro drėgmė, jam kuo puikiausiai tinka sausas patalpų oras.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video