2024/04/19

 

KAIP APSISAUGOTI NUO ERKINIO ENCEFALITO?

Jurgos Banionienės nuotrauka

Šylant orams dažniau norisi būti gamtoje, džiaugtis atbundančia gamta, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Kupiškio skyriaus specialistai primena, kad iš žiemos miego pabunda ir erkės. Šie voragyviai platina pavojingas ligas – Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, tačiau nuo erkinio encefalito apsisaugoti galima pasiskiepijus.

Kuo pavojingas erkinis encefalitas?

Erkinis encefalitas yra galvos ir nugaros smegenis, jų dangalus pažeidžianti liga. Jai būdingi liekamieji reiškiniai, dėl kurių ilgam sutrinka žmogaus darbingumas, gali atsirasti neįgalumas.

Pastaraisiais metais (2021–2022 m.) Kupiškio rajone neregistruota erkinio encefalito atvejų, bet reikia atminti, kad visa Lietuva yra erkinio encefalito endeminė teritorija, t. y. užsikrėtusių erkių yra visoje šalyje.

Panevėžio apskrityje sergamumas erkiniu encefalitu 2021 m. buvo 0,71 atvejo 10 tūkst. gyventojų (15 atvejų), 2022 m. didesnis – 1,11 atvejo 10 tūkst. gyventojų (24 atvejai).

Skiepai – efektyviausia apsauga

Norintiems pasiskiepyti pirmą kartą ir įgyti imunitetą reikės trijų erkinio encefalito vakcinos dozių, įskiepytų nustatyta tvarka. Vėliau reikėtų nepamiršti imunitetą sustiprinti, atsižvelgiant į amžių, pakartotinai įskiepijant vieną erkinio encefalito vakcinos dozę kas 3–5 metus. Pažymėtina, kad erkinio encefalito vakcinomis galima skiepyti vyresnius nei 1 metų vaikus.

Praėjusiais metais Kupiškio rajone pirma erkinio encefalito vakcinos doze pasiskiepijo 324 suaugę asmenys ir 61 vaikas iki 17 metų, antra doze – 318 suaugusiųjų ir 59 nepilnamečiai, trečia doze – 321 suaugęs asmuo ir 73 vaikai. Revakcinacija (stiprinamoji vakcinos dozė) atlikta 103 suaugusiems asmenims ir 21 vaikui.

Skiepai nuo erkinio encefalito yra mokami, bet darbuotojai, kurių darbas gamtoje ir kuriems gali įsisiurbti erkės, turėtų būti skiepijami darbdavio lėšomis.

Linos Petrauskienės (ELTA) nuotrauka

Kas dar padeda apsisaugoti?

Kadangi nėra skiepų nuo Laimo ligos, jos saugantis patariama vengti erkės įsisiurbimo:

  • einant į mišką apsivilkti šviesiais drabužiais, kad lengviau pastebėtumėte ropojančią erkę, viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo, kelnių klešnės taip pat turėtų būti gerai prigludusios prie kūno, t. y. sukištos į kojines ar batų aulus; galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą;
  • naudoti repelentus (erkes atbaidančias medžiagas);
  • grįžus iš gamtos, gerai apžiūrėti visą kūną, vilkėtus drabužius pakabinti negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje (sausame ore erkės greitai žūsta);
  • grįžus po pasivaikščiojimo gamtoje su augintiniais, apžiūrėti, ar ant jų kailio nėra prikibusių erkių, kurios gali perropoti ant žmogaus.

Primename, kad erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir vartojant nepasterizuotą karvių, ožkų pieną ar jo produktus, todėl prieš vartojimą pieną būtina pasterizuoti.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Kupiškio skyriaus inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video