2024/03/28

 

PAUKŠČIŲ GRIPAS VĖL SUGRĮŽO

Vykstant pavasarinei paukščių migracijai ir norint išvengti paukščių gripo naminius paukščius patariama laikyti uždarytus. Kristinos Valytės nuotrauka

Su parskrendančiais paukščiais Lietuvoje iškilo paukščių gripo ligos rizika. Prieš savaitę Varėnos rajone, Matuizų seniūnijoje, Urkionių kaime, kur Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, buvo laikomi 34 naminiai paukščiai, nustatytas labai patogeniškas H5N1 potipio paukščių gripas.

Apie paukščių gripą kalbamės su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio departamento Kupiškio skyriaus vyriausiąja veterinarijos gydytoja-inspektore Vida Kaupiene.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Daug kaimo gyventojų šiais laikais nebegyvena ūkiškai, bet dar nemaža dalis jų neatsisako paukščių.

Pagal V. Kaupienės pateiktus duomenis, šiais metais Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai penki Kupiškio rajono gyventojai yra deklaravę 5 (43 vnt.) žąsų bandas, septyni gyventojai – 7 bandas (52 vnt.) ančių, keturiasdešimt gyventojų – 40 bandų (2 499 vnt.) vištų ir vienas gyventojas – 1 bandą (15 vnt.) balandžių.

„Rajono gyventojai tikrai daugiau laiko paukščių nei dabar yra deklaruota. Pavyzdžiui, kas laiko kokias penkias ar šešias vištas ar porą žąsų, jų nedeklaruoja. Žinau, kad rajone yra daugiau ir balandžių laikytojų. Būtų idealu, jei visi savo laikomus paukščius deklaruotų. Taip būtų lengviau atsekti paukščių ligos židinius, jei tokių pasitaikytų rajone, ir sėkmingiau užkirsti kelią tos ligos plitimui.

Gyventojai šiuo metu turi atkreipti dėmesį į paukščių laikymo sąlygas, ypač tie, kas gyvena arti vandens telkinių, kur susiburia migruojantys paukščiai.

Lauke neturėtų būti jiems prieinamų lesalų, vandens, kurie skirti naminiams paukščiams.

Šiuos paukščius pavasariop ir rudenį, kai prasideda paukščių migracija, geriau laikyti tvarte iki jos pabaigos. Jei paukščiai laikomi lauke, geriausia, kad virš jų aptvaro būtų vielos tinklas, stogelis, kad iš pašalės nebūtų kontakto su jokiais laukiniais paukščiais“, – kalbėjo V. Kaupienė.

Plačiau skaitykite kovo 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Jei prasideda paukščių gripas, vadinasi europa, neturi kur kišt vištienos 🙂

Rekomenduojami video