2024/03/19

 

ŠVEDIJOS PARLAMENTAS PRITARĖ ŠALIES STOJIMUI Į NATO

Unsplash nuotrauka

Švedijos parlamentas balsavo už prisijungimą prie NATO, už tai pasisakė dauguma parlamentarų. Tai žymi istorinį šios Šiaurės šalies gynybos politikos posūkį.

349 vietų Švedijos parlamente narystei pritarta 269 balsais „už“ ir 37 „prieš“, 43 parlamentarai nedalyvavo. Vis dėlto įstojimas į Aljansą dar negarantuotas, nes Švedijos narystei dar turi pritarti Turkija ir Vengrija.

„Narystė NATO yra geriausias būdas garantuoti Švedijos saugumą ir solidariai prisidėti prie visos euroatlantinės erdvės saugumo“, – per debatus prieš balsavimą sakė užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas.

Švedija ir Suomija pateikė prašymus įstoti į NATO pernai gegužę, Rusijai įsiveržus į Ukrainą. Pagal NATO taisykles šalių narystę turi ratifikuoti visos 30 gynybos Aljanso narių. Ankara daugelį mėnesių prieštarauja Švedijos priėmimui, teigdama, kad Stokholmas ėmėsi nepakankamų priemonių prieš antiislamišką retoriką ir teroristines organizacijas.  

Pateikusios paraiškas, Suomija ir Švedija tikėjosi kartu įstoti į NATO. Turkija dabar prieštarauja tik Švedijos, bet ne Suomijos narystei. Vengrija nepareiškė jokių prieštaravimų nė vienai šaliai, bet dar neratifikavo paraiškų ir nėra iki galo aišku, kada surengs balsavimą.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video