2024/03/19

 

BŪSIMA KARINIŲ ORO PAJĖGŲ PILOTĖ SU SRAIGTASPARNIU PABĖGA NUO REALYBĖS

Austėja Rita, atsisėdusi pilotuoti sraigtasparnio, pajunta ramybę. Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Statistika byloja, kad moterys pilotės sudaro tik 5 procentus pasaulio pilotų, bet šių dienų aviacijos rinkos tendencijos palankios merginoms, norinčioms rinktis pilotės karjerą.

Jos siekti nusprendė ir subatėnė Austėja Rita Žiūkaitė, besigilinanti į išties netradicinę – orlaivių pilotavimo specialybę. Tačiau Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentė nori būti karinio sraigtasparnio pilote. Ekstremalius pojūčius mėgstančiai Austėjai dalyvavimas sudėtingose operacijose – miškuose pasiklydusių žmonių paieškos, donorų organų pristatymas jų laukiantiems žmonėms yra būtent tai, kuo ji užsiimtų ateityje.

Jurga BANIONIENĖ

Austėja Rita Žiūkaitė mėgsta išbandymus, tad studijuoja išties nelengvą – orlaivių pilotavimo specialybę.

Kai nori – viskas įmanoma

Pokalbio su Austėja Rita laiką suderinti nebuvo labai paprasta, nes jei tik oras palankus ir neturi paskaitų, ji skraido.

Pasikalbėjome snieguotą vasario dieną. Labai rūpėjo sužinoti, kaip ir kodėl subatėnė pasirinko tokią sudėtingą, stereotipiškai mąstant, vyrišką, specialybę.

„Aš baigiau Subačiaus gimnaziją. Čia mokydamasi, visada buvau aktyvi, tačiau visos veiklos nebuvo susijusios su aviacija, nes pas mus nebuvo tokių užsiėmimų.

Dalyvavau mokinių tarybos veikloje, šaulių sąjungoje, buvau jaunoji policijos rėmėja, lankiau moterų imtynes, labai patiko organizuoti renginius.

Stoti į Karo akademiją mąsčiau anksčiau, bet vyresnėse klasėse buvau atmetusi šį dalyką, nes nesirinkau istorijos egzamino. Galvojau apie studijas užsienyje.

Esu tokia – man reikia tam tikro išbandymo. Bet paskui vis susidurdavau su informacija, kur kviesta mokytis pilotavimo tam tikruose kursuose, išsilaikyti licenciją.

Pasidomėjau plačiau, bet tam reikėjo nemažų pinigų. Orlaivių pilotavimo specialybė pradžioje atrodė nepasiekiama, bet supratau, kad viskas įmanoma, kad galiu stoti į Karo akademiją, iš kur pereisiu į norimą studijų programą“, – tvirtino pašnekovė.

Mirusiųjų dieną, pagerbiant generolo Jono Žemaičio-Vytauto atminimą.

Austėja Rita pasirinko gynybos technologijų vadybos studijas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje.

Po pusės metų, įveikusi konkursą, ji įstojo į išsvajotąjį orlaivių pilotavimą Vilnius Gedimino technikos universitete. Galėjo rinktis ir kitokias sritis – skrydžių valdymą, aviacijos mechaniką, avioniką, bet labai norėjo tapti būtent karinių oro pajėgų pilote. Taigi, šiuo metu ji yra dviejų aukštųjų mokyklų studentė.

Kariūnų Kūčios Karo akademijoje, mokantis pirmame kurse.

Su sraigtasparniu – įdomiau

Pašnekovę ši studijų programa žavi tuo, kad reikia kelti sau didelius išbandymus. Mokslas Karo akademijoje taip pat sunkus išmėginimas, turi visada palaikyti fizinę formą, dalyvauti kariniame rengime, bet viskas, kas sunku, subatėnę ir žavi.

Šiuo metu A. R. Žiūkaitė studijuoja jau trečiame kurse. Mokytis reikės penkerius metus. Ji sakė, kad įstojusi į orlaivių pilotavimo specialybę, galėjo rinktis ką pilotuoti – lėktuvą ar sraigtasparnį. Būtent sraigtasparnio pilotavimas traukė daug labiau.

Sraigtasparniu pro Kupiškį.
Po šuolių parašiutu prie lėktuvo „AN-2“.

Plačiau skaitykite kovo 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šaunuolė!

Rekomenduojami video