2024/03/19

 

MERAI – IR ŪKVEDŽIAI, IR KARALIAI

Unsplash nuotrauka
Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Dalį valdžios jau išsirinkome, o kas taps rajono galva, spręsime rytoj. Naujai išrinkti merai ir tarybų nariai dirbs pagal naują Vietos savivaldos įstatymą.

Šie pokyčiai būtent ir bus susiję su tiesiogiai renkamų merų galių stiprinimu. Išties nauju įstatymu į jų rankas perduodami dideli galios svertai.

Niekas kitas, tik rinkėjai turės teisę pasirinkti žmogų, formuosiantį savo politinę komandą ir įgyvendinsiantį savo rinkimų pažadus. Gebantį bendrauti ir bendradarbiauti, nes be to – problemos neišvengiamos.

Pagal iki balandžio 1 d. galiosiantį Vietos savivaldos įstatymą, atstovaujamoji institucija buvo savivaldybės taryba ir meras, tarybos posėdžiams pirmininkavo meras, taryba paskirdavo jo pavaduotojus.

Vykdomoji institucija – savivaldybės administracijos direktorius, kurį irgi paskirdavo taryba ir kuris administruodavo savivaldybės biudžetą.

Po pakeitimų atstovaujamoji institucija išlieka savivaldybės taryba, tarybos posėdžiams ir toliau pirmininkaus meras. Tačiau jis tampa vykdančiąja institucija ir dabar jis administruos savivaldybės biudžetą, bus atsakingas už jo įgyvendinimą.

Meras turės disponuoti savivaldybės turtu, dargi pats skirs ir atleis savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovus. Taigi, jam perduodamos praktiškai visos administracijos direktoriaus funkcijos. Išplėtus jas akivaizdu, kad meras tampa tikru rajono šeimininku, atsako už daugelį ūkinių klausimų savivaldybėje. Be abejonės, išlieka ir reprezentuojančiu asmeniu.

Meras nebebus savivaldybės tarybos narys, nebalsuos tarybos posėdžiuose. Atrodo, kad čia sparnai kiek apkarpyti, bet yra vienas „bet“. Jis gauna veto teisę – jei taryba priims sprendimą, kuris merui bus netinkamas, jis galės jį vetuoti. Kaip kad prezidentas Seimo priimtus įstatymus.

O toliau vėl įdomybės: mero veto taryba gali atmesti, o jis tuomet galės kreiptis į Vyriausybės atstovą. Išvada tokia – sprendimų priėmimą tyčia bus galima vilkinti. O tai rajonui ir jo žmonėms tikrai ne į naudą.

Dar kelios įdomios naujovės – pačiam merui suteikiama teisė pasirinkti administracijos direktorių. Tam netgi nebereikės tarybos pritarimo. Savo įgaliojimų laikui jis gali skirti vieną ar du politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojus – vicemerus. Nors meras jų kandidatūras teiks tarybai, jai du kartus iš eilės nepritarus, meras vis tiek galės savo teiktą kandidatą paskirti vicemeru.

Beje, vicemerų nuo šiol rajone gali būti du – naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatyme įtvirtinta, kad didžiausias galimas savivaldybės vicemerų skaičius nustatomas atsižvelgiant į savivaldybės tarybos narių skaičių. Gali nebelikti administracijos direktoriaus pavaduotojo, o Taryboje atsiranda ir nauja pareigybė – opozicijos lyderio.

Žodžiu, įstatymo pasikeitimų nors vežimu vežk.

Įvairiai jie vertinami. Yra manančių, kad merai taps mažais karaliukais savo savivaldybėse. Arba dideliais karaliais. Juk savivaldybė savivaldybei nelygi. O ir dydis kartais ne viską lemia… Kiti gi galvoja, kad tokiu būdu ant mero pečių gula dar daugiau atsakomybės.

Išties, mero atsakomybės laukas labai išsiplečia, kaip, beje, ir galimybės veikti. Bet kuriuo atveju dirbti jam, o rinktis – rinkėjams. Tad sprendimas turi būti gerai pasvertas ir apgalvotas.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video