2024/04/19

 

VIRŠ JUODOSIOS JŪROS RUSIJOS NAIKINTUVAS NUMUŠĖ JAV BEPILOTĮ ORLAIVĮ

Simono Dariaus nuotrauka

Antradienį virš Juodosios jūros Rusijos naikintuvas išpylė degalų ant amerikiečių bepiločio orlaivio, tada su juo susidūrė ir šis sudužo, pranešė JAV kariuomenė.

JAV pajėgų Europos vadavietė nurodė, kad du Rusijos naikintuvai „Su-27“ perėmė bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“ virš tarptautinių vandenų, o vienas jų užkabino jo propelerį.

„Prieš susidūrimą „Su-27“ keletą kartų išpylė degalų ir skrido priešais „MQ-9“ neatsargiai, nesaugodamas aplinkos ir neprofesionaliai“, – teigiama jos pranešime. Jame patvirtinamas ankstesnis AFP pranešimas apie incidentą, kuriame dalyvavo JAV pagamintas bepilotis orlaivis.

NATO diplomatai Briuselyje patvirtino šį incidentą, tačiau teigė nesitikintys, kad jis iškart peraugs į tolesnę konfrontaciją.

Vakarų karinis šaltinis, kalbėjęs su AFP su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad bus aktyvuoti diplomatiniai kanalai tarp Rusijos ir JAV. „Mano nuomone, diplomatiniai kanalai sušvelnins padėtį“, – sakė šaltinis.

JAV naudoja „MQ-9 Reapers“ tiek stebėjimui, tiek smūgiams, ir jau seniai vykdo operacijas virš Juodosios jūros, stebėdamos Rusijos karines jūrų pajėgas.

Padėtis regione per pastaruosius 12 mėnesių tapo tik dar labiau įtempta po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Mūsų orlaivis „MQ-9“ vykdė įprastines operacijas tarptautinėje oro erdvėje, kai jį perėmė ir į jį trenkėsi Rusijos orlaivis, dėl to jis sudužo ir buvo visiškai prarastas“, – sakė JAV karinių oro pajėgų generolas Jamesas Heckeris, JAV oro pajėgų Europoje ir oro pajėgų Afrikoje vadas.

„Iš tikrųjų dėl tokio nesaugaus ir neprofesionalaus rusų veiksmo vos nesudužo abu orlaiviai“, – sakė jis. – JAV ir sąjungininkų lėktuvai ir toliau skraidys tarptautinėje oro erdvėje, todėl raginame rusus elgtis profesionaliai ir saugiai“.

Pasak JAV karinių oro pajėgų, „Reapers“ gali būti apginkluoti raketomis „Hellfire“, taip pat lazeriu valdomomis bombomis ir gali nuskrieti daugiau kaip 1 770 km iki 15 tūkst. metrų aukštyje.

JAV pasmerkė „beatodairišką“ rusų naikintuvo susidūrimą su amerikiečių bepiločiu orlaiviu

JAV antradienį pasmerkė „beatodairišką“ Rusijos lėktuvo susidūrimą su vienu iš amerikiečių bepiločių orlaivių virš Juodosios jūros, per kurį bepilotis orlaivis buvo prarastas.

„Nėra neįprasta, kad Rusijos orlaiviai perima JAV orlaivius virš Juodosios jūros“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, turėdamas omenyje, kad vienas lėktuvas vizualiai ar elektroniniu būdu susisiekia su kitu.Tačiau šis atvejis „vertas dėmesio dėl to, koks nesaugus ir neprofesionalus jis buvo, iš tiesų beatodairiškas“, – sakė jis.

J. Kirby sakė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie incidentą ir kad Valstybės departamentas pareikš Vašingtono susirūpinimą Maskvai.„Prieš skrisdami tarptautinėje oro erdvėje neprivalome prašyti rusų leidimo. To daryti nereikalaujama ir mes to nedarome“, – pridūrė jis.

Rusijos lėktuvas „Su-27“ užkabino bepiločio orlaivio „MQ-9 Reaper“ propelerį, dėl to jį reikėjo numušti į vandenį ir orlaivis buvo prarastas, sakoma JAV kariuomenės pranešime.Prieš susidūrimą du „Su-27“

„išpylė degalų ir skrido priešais „MQ-9“, – sakoma pranešime.JAV naudoja „MQ-9 Reapers“ tiek stebėjimui, tiek smūgiams, be to, naudoja juos įvairiose vietovėse, įskaitant Artimuosius Rytus ir Afriką.

Kitos šalys, tarp jų ir Jungtinė Karalystė bei Prancūzija, taip pat naudoja „Reapers“.

Pastaraisiais metais keli JAV „MQ-9“ buvo prarasti, be kita ko, ir dėl priešiškų veiksmų.Vienas jų 2019 metais buvo numuštas virš Jemeno raketomis „žemė-oras“, kurias paleido hučių sukilėliai, o po kelių dienų jie nesėkmingai apšaudė kitą bepilotį orlaivį, pranešė JAV Centrinė vadavietė.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, 2022 metais vienas JAV „MQ-9“ sudužo Libijoje, kitas tais pat metais nukrito per pratybas Rumunijoje, o dar vienas aparatas buvo prarastas taip pat virš Libijos 2019 metais.

Rusijos lėktuvas ir JAV dronas susidūrė už 120 km nuo Krymo

Rusijos lėktuvas ir JAV karinis dronas antradienį susidūrė virš Juodosios jūros už 120 km nuo okupuoto Krymo, praneša laikraštis „The New York Times“.

Pasak neįvardyto Pentagono atstovo, antradienį anksti rytą amerikiečių bepilotė skraidyklė pakilo iš karinės bazės Rumunijoje atlikti planinės misijos, kuri paprastai trunka 9-10 valandų.

Incidento metu dronas „MQ-9 Reaper“ buvo be ginkluotės, nors jo konstrukcija leidžia nešti raketas „Hellfire“.

„The New York Times“ šaltinis pažymėjo, kad dronas vykdė stebėjimo misiją už maždaug 120 km į pietvakarius nuo Krymo. Pasak jo, sudėtingos orlaivio kameros ir kiti jutikliai leidžia „pažvelgti į Krymą“, nesiartinant prie pusiasalio oro erdvės.

Kai Rusijos lėktuvai perėmė JAV droną, jis buvo maždaug 7,6 km aukštyje. Rusų naikintuvai „Su-27“ suko virš jo ratus ir pylė ant jo degalus, tikriausiai mėgindami sugadinti „MQ-9 Reaper“ įrangą.

Aukšti Amerikos pareigūnai jau senokai nerimauja dėl to, kad net nedidelis incidentas virš Juodosios jūros gali sukelti tiesioginę Rusijos ir JAV konfrontaciją, todėl susidūrimas labai sukrėtė amerikiečių kariškius, stebėjusius droną iš Ramšteino bazės Vokietijoje.

Rusai teigia, kad JAV dronas nesusidūrė su Rusijos naikintuvu ir pats nukrito į Juodąją jūrą.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video