2024/04/19

 

DAUGIAUSIA SKUNDŲ – DĖL GROŽIO PASLAUGŲ

NVSC nuotrauka

Kovo 15-ąją minima Pasaulinė vartotojų teisių diena. Vienas iš pagrindinių šios dienos tikslų yra šviesti ir informuoti vartotojus apie jų teises bei jų gynimo būdus, skelbiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pranešime žiniasklaidai.

Pernai NVSC praneša atlikę 8 755 ūkio subjektų (paslaugų teikėjų) patikrinimus, iš kurių 16 proc. – 1420 – buvo nustatyta pažeidimų.

Patikslinama, kad praėjusiais metais pagal gautus skundus dėl teikiamų paslaugų buvo atlikta 1960 patikrinimų. Beveik 19 proc. šių skundų buvo pagrįsti, t. y. patikrinimų metu nustatyti pažeidimai.

Net pusė gautų skundų buvo dėl kirpyklų, kosmetikos ir tatuiruočių kabinetų, grožio salonų. Minėtas paslaugas teikiančiuose objektuose NVSC specialistai atliko 979 patikrinimus, iš kurių 12 proc. (119 patikrinimų) buvo rasta pažeidimų. Paslaugų teikėjams buvo taikytos poveikio priemonės, t. y. taikyta administracinė atsakomybė.

Taip pat NVSC atkreipia dėmesį, kad grožio paslaugų veikla – tai viena iš veiklos rūšių, kurioms būtina turėti leidimą-higienos pasą, tačiau NVSC specialistai dažnai užfiksuoja, kad veikla vykdoma neturint šio dokumento.

Tai reiškia, kad paslaugos teikiamos nesilaikant visuomenės sveikatos saugos reikalavimų. Taip pat nustatoma atvejų, kai kosmetikos priemonės naudojamos nesilaikant nustatytų reikalavimų, veikla vykdoma neišklausius privalomųjų higienos įgūdžių ir pirmosios pagalbos mokymo kursų, neturint sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimų, nesilaikant dezinfekcijos ar sterilizavimo reikalavimų.

Todėl paslaugų vartotojams NVSC specialistai pataria lankantis kirpykloje, grožio salone atkreipti dėmesį, ar darbuotojai prieš teikdami paslaugą nusiplauna rankas, ar naudoja švarius įrankius (šukas, žirkles), rankšluosčius, kūno apdangalus.

Jeigu jums teikiama paslauga, kurios metu pažeidžiama oda arba gleivinė, įsitikinkite, kad darbuotojas mūvi naujas vienkartines pirštines (jas būtina keisti po kiekvieno paslaugos vartotojo).

Tiesa, patiems įsitikinti, kad įrankiai sterilizuoti ir dezinfekuoti sudėtinga, todėl rekomenduojama nesidrovėti paklausti apie tai paslaugos teikėjo. Be to, Jums turi būti suteikta informacija apie riziką, susijusią su paslauga, galimas komplikacijas, tolesnę kūno vietų priežiūrą, ypač suteikus invazinę grožio paslaugą.

Pridedama, kad NVSC rekomenduoja rinktis tik legaliai teikiamas paslaugas ir parduodamus gaminius, o ūkio subjektus ragina atsakingai užtikrinti paslaugų ir gaminių saugą. Jeigu naudojantis paslaugomis kyla įtarimų dėl sveikatos saugos ar kitų klausimų, NVSC specialistai visada rekomenduoja kalbėtis su paslaugos teikėju ir prašyti paaiškinimo bei reikalauti, kad paslauga būtų teikiama saugiai.

Primenama, kad jeigu paslaugos teikėjas nebendradarbiauja, geranoriškai nesuteikia prašomos informacijos ar akivaizdžiai atsisako koreguoti galimai nesaugią veiklą, apie tokius atvejus galima pranešti NVSC departamentui bet kurioje Lietuvos apskrityje.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video