2024/04/29

 

LIETUVOS APELIACINIS TEISMAS: APYGARDOS TEISMAS NEGALĖJO PABLOGINTI NUTEISTOSIOS TEISINĖS PADĖTIES

Unsplach nuotrauka

Lietuvos apeliacinis teismas tenkino nuteistosios buvusios Visagino savivaldybės merės Dalios Štraupaitės gynėjo apeliacinį skundą ir panaikino pirmosios instancijos teismo 2023 m. kovo 8 d. nutartį, kuria buvo pakeistas ankstesnis pirmosios instancijos teismo nuosprendis, nurodant, kad nuteistajai paskirta baudžiamojo poveikio priemonė apima ne tik teisės būti skiriamai, bet ir teisės būti renkamai į tam tikras pareigas atėmimą.

Panevėžio apygardos teismo 2019 m. spalio 24 d. nuosprendžiu D. Štraupaitei, be bausmės, buvo paskirta ir baudžiamojo poveikio priemonė – teisės būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas atėmimas 3 metams, kuri Lietuvos apeliacinio teismo 2023 m. vasario 23 d. nuosprendžiu palikta nepakeista.

Panevėžio apygardos teismas, gavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos prašymą išaiškinti Panevėžio apygardos teismo 2019 m. spalio 24 d. nuosprendžio rezoliucinės dalies dėl D. Štraupaitei paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės turinį, priėmė 2023 m. kovo 8 d. nutartį, kurioje nutarė ištaisyti 2019 m. spalio 24 d. nuosprendžio rezoliucinėje dalyje padarytą rašymo apsirikimo klaidą ir nurodė, kad D. Štraupaitei atimama ir teisė būti renkamai į tam tikras pareigas. Šios nutarties pagrindu Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu panaikinta D. Štraupaitės kandidato į merus registracija.   

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi skundą dėl minėtos Panevėžio apygardos teismo 2023 m. kovo 8 d. nutarties, pabrėžė, kad teismas nuosprendžio vykdymo metu turi teisę išspręsti dėl nuosprendžio kylančias abejones, tik jeigu jas išsprendus nepakeičiama nuosprendžio esmė. Šiuo atveju apygardos teismas ne patikslino nuosprendį, o jį iš esmės pakeitė, nurodydamas, kad D. Štraupaitei atimta teisė 3 metus būti ne tik skiriamai, bet ir renkamai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų pareigas.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad nuosprendžio esmė gali būti keičiama tik nagrinėjant baudžiamąją bylą apeliacine ar kasacine tvarka, o ne nuosprendžio vykdymo metu, todėl 2019 metais priimto nuosprendžio dalis dėl baudžiamojo poveikio priemonės taikymo ir draudimo eiti tik skiriamas pareigas, nesant prokuroro skundo, kuriuo būtų prašoma išplėsti baudžiamojo poveikio priemonės taikymo apimtį, šiuo atveju negalėjo būti keičiama pabloginant nuteistosios teisinę padėtį. 

Toks sprendimas priimtas, konstatavus, kad 2019 metais priimtame pirmosios instancijos teismo nuosprendyje buvo konkrečiai nurodyta, kad nuteistajai atimama tik viešoji teisė būti paskirtai į skiriamas pareigas. Apie draudimą eiti renkamas pareigas teismas nuosprendyje nebuvo nurodęs, todėl teisės eiti renkamas pareigas atėmimas nebuvo paskirtas.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje Nr. 1S-41-449/2023 įsigalioja jos priėmimo dieną ir yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos apeliacinio teismo inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video